Duurzaamheid in de muzieksector? Het kan!

04/04/2018

Blikjes, Aïki-noodles, tenten, condooms, zelfs zwembadjes. We kennen allemaal de beelden van de met afval bestrooide festivalcampings. Vorig jaar draaiden verschillende festivals al de knop om, de knop van duurzaamheid. Ook de muzieksector doet een duit in het zakje met het DEMO-project.

Europees project

Het DEMO-project is een Europees initiatief en staat voor duurzaamheid en ecologie in de muzieksector en haar organisaties. Het project bestaat uit verschillende partners die actief zijn in Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen. Muziekorganisaties werken samen om innoverende en creatieve oplossingen te vinden rond de vier pijlers van duurzame ontwikkeling: milieu, sociaal, economie en cultuur.

Muziekcentra

Zowel Wilde Westen als de 4AD in Diksmuide zetten al sterk in op duurzaamheid. Zo proberen ze op festivals het aantal decibels te beperken en besteden ze veel aandacht aan toegankelijkheid. Bovendien doen ze extra inspanningen voor mensen met een beperking en kansarmen. Zo organiseerde Wilde Westen eind vorig jaar een uitverkocht concert van Wannes Cappelle, ten voordele van De Muziekbank.

Weg met die voetafdruk

Ook op het vlak van milieu ondernemen de muziekorganisaties actie. 4AD stapte bijvoorbeeld over op een volledig vegetarisch aanbod voor de artiesten. En denk maar aan het duurzaam Bos!Festival van Wilde Westen en hun onderzoek naar het plaatsen van een waterzuiveringssysteem. Daarnaast maken beide organisaties zoveel mogelijk gebruik van herbruikbare bekers.

Naast het Wilde Westen en 4AD zijn er nog 9 andere DEMO-partners, waaronder Imog en Ieper Hardcore Fest.

Jelle Hackx

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.