© Markus Felix | PushingPixels

Dwergen, Romeinen en Vikings veroveren De Kreun

15/05/2018

Op maandag 30 april speelden Wind Rose, Ex Deo en Ensiferum in De Kreun. Deze drie groepen hebben een ding gemeen: ze maken muziek gebaseerd op thema’s uit het folk metal subgenre.

Wind Rose

Wind Rose is een symfonische folk en power metalband uit Italië. Ze brengen muziek die gebaseerd is op verhalen uit fantasiewerelden. Zo schreven ze bijvoorbeeld enkele liedjes over Tolkien’s ‘Middle-Earth’, waaronder ‘The Breed of Durin’ en hun populairste nummer ‘To Erebor’.

Hoewel deze band misschien wat minder bekend is, was het optreden zeker de moeite waard. Dankzij De Kreun en Alcatraz kunnen fans van het genre Wind Rose toch wat beter leren kennen.

(lees verder onder de video)

Ex Deo

Ex Deo is een Canadese symfonische death metalband. Het is een zijproject van Kataklysm frontman Maurizio Lacono. Hun muziek is gebaseerd op de geschiedenis van het Romeinse Rijk. Zo gaat hun meest recente album over Hannibal, een van Romes grootste tegenstanders.

Je merkte eigenlijk niet dat Ex Deo een zijproject is, want ook deze band knalde in De Kreun. De bandleden speelden allemaal in bijpassende kledij. Ze droegen namelijk, op aanvraag van hun fans, een Romeinse borstplaat. Hopelijk hadden ze het niet té warm.

(lees verder onder de video)

Ensiferum

De Finse band en headliner van de avond, Ensiferum, brengt dan weer melodische folk death metal met teksten over het Vikingtijdperk. De band werd opgericht door Markus Toivonen, Kimmo Miettinen en Sauli Savolainen (Dark Reflections) . Een jaar later vervolledigde Jari Maenpaa (Wintersun en ex-Arthemesia) de groep. Al is bovenstaande line-up ondertussen al veranderd. Markus is op dit moment zelfs het enige overblijvend lid van die originele bezetting.

Ensiferum maakte deze folk metal-avond helemaal af. Ze speelden zowel hun klassiekers  (In My Sword I Trust en Lai Lai Hei) als nummers uit hun nieuw album Two Paths (For Those About To Fight for Metal, King of Storms en Way of the Warrios). De band had zelf de tijd om even te jammen. Zo speelden ze even een riff van Iron Maiden en sloten ze hun concert af met Guns N’ Roses-klassieker. De band had er duidelijk zin in.

Tristan Isaac

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.