Eén op de acht Kortrijkse jongeren voelt zich ‘echt niet oké’ volgens recente bevraging

04/01/2021

Uit een bevraging georganiseerd door Stad Kortrijk die werd ingevuld door 1.754 Kortrijkse jongeren blijkt dat maar liefst één op de acht deelnemers tussen de 10 en 25 jaar of ouder aangeeft ‘zich niet oké te voelen’. De enquête peilde naar de mentale toestand van jongeren en welke mogelijke oplossingen zij voor ogen hebben om de komende coronaperiode leefbaarder te maken. Als reactie op de score lanceert Stad Kortrijk een campagne om de jongeren te stimuleren om op een veilige manier met elkaar af te spreken in de buitenlucht.

Amper sociaal contact, geen activiteiten, weinig te doen… Nee, het leven anno 2020 is allesbehalve een pretje, en dat geldt zeker ook voor de jongeren. Wat normaal gezien de mooiste periode van het leven moet worden, draait momenteel uit in een eindeloze periode van eenzaamheid.

Resultaten

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer en meer jongeren de huidige situatie negatief inzien. Dit wordt nog maar eens pijnlijk duidelijk uit de antwoorden. Op de vraag hoe de jongeren zich voelen ten opzichte van de eerste lockdown in maart, blijkt dat zo’n 61,5% van de bevraagden zich minder goed voelt. 30,6% voelt zich hetzelfde terwijl amper 7,8% zich beter voelt.

Als we de leeftijdsgroepen apart nemen valt op dat hoe ouder de jongeren zijn, hoe hoger het percentage is qua ongelukkigheid. Dit gaat dan vooral om studenten die vaak alleen op hun kamer of kot zitten, weinig tot geen fysieke lessen hebben en zo dus geen medestudenten zien.

Qua sociaal contact moet het geen verrassing zijn dat de meerderheid aangeeft dat ze minder of te weinig contact met hun vrienden hebben. Tegenwoordig is het skypen en facetimen met vrienden populairder en noodzakelijker dan ooit. Bijna 50% maakt hier dan ook gebruik van om te communiceren met anderen. Het populairste communicatiemiddel blijft chatten via SMS of sociale media.

Oplossingen

Naast de vragen met standaardantwoorden kregen de jongeren ook de kans om mogelijke oplossingen te geven om het sociaal contact met vrienden te verbeteren. Het blijkt dat veel van de jongeren schrik heeft om gebruik te maken van de publieke ruimte om er af te spreken met vrienden. Stad Kortrijk maakt nogmaals duidelijk dat het juist de bedoeling is om op pleintjes, skateparken en sportvelden af te spreken. Daarom is de campagne ook gefocust op het feit dat buitenkomen zeer belangrijk is, en zeker in deze tijden. “Er mag worden afgesproken met vrienden, gespeeld, geravot, geskatet… Uiteraard rekening houdend met de veiligheidsmaatregelen, die streng moeten worden opgevolgd voor ieders gezondheid”, laat Kortrijks schepen Bert Herrewyn weten.

Jens Vanderhaeghe

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.