Een tuincoach, wuk es da vo bjiste?!

28/01/2020

Gent, maak je borst maar nat want Kortrijk aast op je geitenwollensokkenimago. Vanaf vandaag stelt Stad Kortrijk namelijk vijf tuincoaches aan. Hun missie? Kortrijkse tuinen wapenen tegen klimaatverandering door advies te geven voor een natuurvriendelijke inrichting en beheer van je tuin. 

Er bestaan al langer stedelijke renovatiecoaches die helpen met het ecologisch renoveren van woningen. Kortrijk breidt nu datzelfde idee uit naar de tuin. Op een nieuwe website kan je jezelf opgeven voor het project en gratis advies inwinnen van een tuinexpert. Maar waarom moeite doen om je tuin natuurvriendelijk in te richten?

1. Diertjes in je tuin

Schattige diertjes in je tuin, duh! Een natuurvriendelijke tuin zorgt voor drink- en rustplaatsen voor bijen, insecten en kleine zoogdieren. Dieren vinden er drinkwater tijdens de zomer en voedsel tijdens de wintermaanden. Ook kikkers kunnen er in de winter een plekje vinden. Dat is niet alleen goed voor verschillende dier- en insectensoorten die in populatie achteruit gaan, het is ook gewoon supercute. Egeltjes, iemand?

2. Nooit meer het gras afrijden

Of toch bijna nooit meer! De tuincoaches willen af van een afgelikt monotoon gazon dat heel veel onderhoud vraagt en eigenlijk niets bijdraagt tot de biodiversiteit. Je tuin laten verwilderen hoeft ook niet meteen, maar er wordt naar een evenwicht gezocht. Bladeren die op de grond vallen mag je bijvoorbeeld gerust laten liggen.

3. Karmapuntjes: ‘t is goed voor het klimaat

Maak Greta trots! Hoe je het ook draait of keert, goed gaat het niet met ons klimaat. Maar gelukkig voor ons kunnen alle kleine beetjes helpen. Onderzoek van de KU Leuven toont aan dat de Vlaamse tuinen samen zo’n 900.000 ton CO2 meer zouden kunnen opslaan dan nu het geval is, door bijvoorbeeld het grasmaaisel te laten liggen. Easy peasy klimaatredden squeezy!

4. Natuur = goed voor je mentale gezondheid

Vervanging voor therapie of medicatie is het zeker niet, maar in de natuur vertoeven is wel goed voor je mentaal welzijn. Een tuincoach brengt de natuur dichter bij thuis en je gaat ook zelf buiten aan de slag om je tuin vorm te geven. In tijden waarbij we het alsmaar vaker hebben over burn-outs, depressies en psychische  problemen, kan een terugkeer naar de natuur alleszins geen kwaad.

5. Cocktails all night long

Schrik om meteen serieus aan de slag te gaan in de tuin? Of heb je als student maar een klein terrasje ter beschikking? Probeer het dan wat kleiner. Test je groene vingers door een moestuintje aan te leggen, want ook voor eetbare tuinen kan je bij de coaches terecht. Zo kom je deze zomer nooit zonder munt te zitten. Mojito’s, here we come!

6. ‘t Is gratis

Need we say more?

LEES OOK

Emilie De Clerck

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.