Eerste hulp bij studiekeuze hoger onderwijs

28/08/2019

De start van het academiejaar komt steeds dichterbij, en dus moeten veel jongeren de knoop doorhakken over hun studiekeuze in het hoger onderwijs. Johan Defraeye van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) Groeninge in Kortrijk weet raad.

Rekening houden met werkgelegenheid?

“Wat vandaag van toepassing is, is misschien binnen vijf jaar helemaal anders. En uiteindelijk heeft je studiekeuze ook gevolgen voor de rest van je leven, in de meeste gevallen toch. Probeer de opleiding te kiezen waarmee je later een job kan doen die je graag doet. Eentje waarmee je je leven kan vullen, zonder moe te worden als het ware.”

Onderwijskiezer for the win

“Weet dat we een heel goeie website (www.onderwijskiezer.be) hebben waarop jongeren alle info over (verder) studeren op eigen kracht kunnen vinden, inclusief de moeilijke termen die er bij komen kijken. Je vindt er ook vragenlijsten terug die peilen naar je belangstelling, studiehouding, voorkennis enzovoort. Zo kan je jezelf beter inschatten. De tijd dat uitsluitend andere mensen zeggen wat je aankan, is gelukkig voorbij.”

Praat met afgestudeerden

“Om mijn studiekeuze te bepalen, heb ik veel gesprekken gevoerd met mensen die al in het werkveld stonden. Zij gaven telkens aan wat voor hen belangrijk is in hun job en dat heeft mij echt wel geïnspireerd. Soms kijken we te veel naar de inhoud van een bepaalde opleiding, maar eigenlijk is het essentieel om ook eens na te gaan wat mensen allemaal doen na die opleiding.”

Slaagcijfers raadplegen?

“Cijfers zijn wat ze zijn, statistiek is wat het is. Op basis van die slaagcijfers weet je hoe een grote groep mensen het ervan afbrengt in een bepaalde opleiding. Stel, je wil bedrijfsmanagement studeren en je hebt net het zesde jaar economie-moderne talen achter de rug. Als je dan ziet dat ongeveer 80 procent van de studenten met hetzelfde profiel als jij slagen in hun eerste jaar, dan kan dat een geruststelling zijn. Maar je slaagkansen hebben vooral te maken met inzet, passie en studiehouding.”

CLBch@t

Chatten met het CLB? Het kan via CLBch@t! Dat is een chatdienst voor jongeren en ouders die met vragen zitten over (verder) studeren, maar ook vragen over pakweg het thema gezondheid zijn welkom bij de CLB-medewerkers. Op maandag, dinsdag en donderdag is de chatlijn open van 17.00 tot 21.00 uur. Op woensdag is dat vanaf 14.00 uur het geval.

Beluister het volledige interview met Johan Defraeye.

LEES OOK

Tristan Isaac

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.