En plots is het augustus – een kot vinden in Kortrijk? Zo doe je het!

30/06/2021

Ben je op zoek bent naar een kot? Neem dan geen voorbeeld aan mij. Ik begon te zoeken naar een kot eind augustus. Lekker vroeg en op tijd…  Niet dus! Wil je het beter aanpakken dan ik? Volg dan onze tips, vind je perfecte kot en geniet van een stressvrije zomer.

*Tip 1: Begin op tijd met zoeken

Eind juni zijn er al veel mensen die hun punten weten. Daarna komt de keuze om wel of niet meer op kot te zitten. De website die mij gered heeft is Ikot. Daar vind je alle beschikbare koten samengevoegd op één pagina. Zeker een aanrader om daar te gaan zoeken.

*Tip 2: Neem een lijstje mee

Ik maakte voor mezelf een lijstje met dingen die aanwezig moesten zijn op mijn kot en zaken die ik minder belangrijk vind. Bepaal voor jezelf een lijstje met wat moet en mag. Dit voorkomt dat je dingen vergeet te vragen bij de bezichtiging.

Nieuwsgierig? Je ziet mijn lijstje hieronder.

Moet aanwezig zijn

 Mag aanwezig zijn 

Frigo Een eigen toilet
Grote bureau Een eigen douche
Genoeg opbergruimte Een eigen keuken
Minder dan 5 km van de campus
Minder dan 5 km van het station
Een fietsenstalling
Een kotlabel*
Niet meer dan 350 euro per maand
Geen peda

 

*Tip 3: Bekijk het kotlabel

Het kotlabel is een label dat aan je kothuis/gebouw hangt. Hieronder zie je een foto van het kotlabel dat aan mijn kothuis hangt. Hoe beter de beoordeling van het kot, hoe meer hoedjes het krijgt. Als je in de straten van Kortrijk loopt, zal je deze stickers zeker zien: handig om te bekijken als je een kot gaat bezichtigen.

Ik heb ervoor gekozen om niet op peda te gaan. Deze koten zijn laag van prijs maar wel snel bezet. Uiteindelijk koos ik vier koten die ik ging bezoeken. Naast mijn lijstje had ik ook nog enkele vragen opgesomd. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Wat is de huurprijs? Welke kosten zijn niet inbegrepen? Wat is de waarborg?
  • Wat is het huisreglement?
  • Hoe zit het met de hygiëne? Zijn er poetsproducten ter beschikking? Kuist iemand de gemeenschappelijke ruimtes?
  • Hoeveel maanden telt het contract?
  • Wat is de opzegtermijn?
  • Is onderverhuren mogelijk?
  • Is er een plaatsbeschrijving?

Enkele blunders

Ik heb wel een aantal blunders meegemaakt op mijn zoektocht. Het eerste kot dat we gingen bezichtigen was in een minder mooie buurt. Ik had er geen goed gevoel bij. Wel jammer, want het was dicht bij de stadskern van Kortrijk. We gingen toch langs. Toen zag ik allemaal zwarte vlekken op de muur. Blijkbaar was de keuken uitgebrand twee weken voordien. Iemand had zijn aardappeltjes een beetje te lang laten opstaan, daar kan de kotbaas natuurlijk niet veel aan doen. We hebben hem bedankt voor zijn tijd en gingen door naar de volgende. Na nog een ander kot te bezoeken en een kot waar een kotbaas niet kwam opdagen zonk de moed me een beetje in de schoenen. Ik dacht dat alle goede koten al weg zouden zijn, dat ik veel te laat was.

*Tip 4: Er zijn koten genoeg in Kortrijk. Dus je hoeft niet te stressen.

Vierde keer, goede keer!

Het vierde en laatste kot op de planning. Op het eerste verdiep, niet ver van het station, plaats om mijn fiets op te bergen, een winkel en frituur in de straat. Klinkt goed. Toen we in de kamer kwamen leek het nogal klein, niet dat ik super veel ruimte nodig heb. Maar daarna vond ik de kamer wel schattig. Na een week nadenken en alle voor-en nadelen op tafel te hebben gelegd, was het tijd om te kiezen. Kot, check. Eindelijk! Een kot op de eerste verdieping met een wastafel in de kamer en een badkamer die ik deel met mijn verdiepingsgenoten. Ik ben er klaar voor! Mijn papa is bouwkundig tekenaar en begon meteen na te denken hoe we toch een extra tafel, bed, microgolf en televisie binnenkrijgen. En raad eens…Het past. Nog wat leuke foto’s ophangen en daarna was ik klaar voor mijn avontuur.

   

Fleur Knockaert

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.