Experts waarschuwen voor gevaarlijke Netflix-serie

28/04/2017

De immens populaire Netflixreeks ’13 Reasons Why’ toont expliciete beelden van de zelfdoding van een tienermeisje. Experts vinden het geen goed idee. “Ik had zelf al genoeg triggers binnengekregen om te weten dat het mogelijk gevaarlijk is voor suïcidale kijkers”, zegt Lore Vonck van Werkgroep Verder.

De serie, ’13 Reasons Why’ is gebaseerd op het populaire jeugdboek van Jay Asher. Het hoofdpersonage Hannah Baker (gespeeld door Katherine Langford) pleegt zelfmoord als gevolg van onder andere pesterijen en seksueel misbruik. Hoe en waarom kom je in dertien afleveringen te weten. De mensen die aan de oorzaak van haar zelfdoding liggen krijgen een doos met zeven cassettebandjes, waarin ze de dertien redenen uit de doeken doet. De serie is erg populair bij jongeren, maar toont in de laatste twee afleveringen schokkende beelden van hoe het meisje een einde aan haar leven maakt.

De kijkers krijgen na de aflevering enkele hulporganisaties te zien waarbij ze terecht kunnen. Toch vinden experts het gevaarlijk dat de zelfmoordscene zo in detail in beeld komt. Velen waarschuwen ook voor imitatiegedrag. Die kritiek is ook terecht volgens Lore Vonck, ervaringsdeskundige en coördinator van Werkgroep Verder, een organisatie voor nabestaanden van zelfdoding. Zij raadt de reeks streng af voor jongeren die diep in de put zitten. Zelf zag ze enkel de eerste vijf afleveringen, de laatste sloeg ze bewust over: “Ik had zelf al genoeg triggers binnengekregen om te weten dat het mogelijk gevaarlijk is voor suïcidale kijkers.”

Taboe doorbreken

Netflix zegt dat het met de reeks het taboe rond zelfdoding wil doorbreken. “Ik snap de bedoeling, maar je kan een taboe doorbreken op een hoopgevende manier en dat is hier niet gebeurd”, zegt Lore Vonck. Seriebedenker Brian Yorkey liet vorige maand weten aan The Hollywood Reporter dat dit een bewust keuze was: “We wilden laten zien dat zelfmoord rommelig en lelijk is, en erg pijnlijk. Er is niets vreedzaam of moois aan. We willen daar een eerlijk beeld van weergeven. Ondanks de gemengde reacties en negatieve kritiek wordt hier en daar al gespeculeerd dat de serie een vervolg zou krijgen.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis telefoonnummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Eline Vercaemer

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.