Expo van Kortrijkse tattoo-artiesten opent in Schouwburg

03/04/2021

Op dinsdag 6 april gaat de nieuwe expo in de Schouwburg van start. Een tachtigtal ontwerpen van Kortrijkse tattoo-artiesten worden tentoongesteld in de balzaal. Opvallend is ook de video-installatie. Als titel voor de expo werd gekozen voor ‘De kunst van de naald’, voor de duidelijkheid geen verwijzing naar één of andere vaccinatiestrategie.

Het is een ietwat gek zicht voor wie het gewend is de Schouwburg te bezoeken voor een concert of tentoonstelling. Een hele tijd geleden werden alle zitjes al weggehaald van de benedenverdieping, op de plaats staan nu voor de gelegenheid verschillende eilanden waarop de tachtig kunstwerken worden getoond. Die zijn opgebouwd uit stellingmateriaal met blauwe belichting en uiteraard de verschillende kunstwerken – een groter contrast met het klassieke rood-gouden interieur uit de neorenaissance tijd* kan er haast niet zijn.

Tijdens de tweede lockdown zat het team van Schouwburg Kortrijk duidelijk niet stil. Om de strenge beperkingen en maatregelen te volgen en toch nog nieuwe projecten te lanceren, hebben ze hun volledige werking omgegooid. Eén van die nieuwe projecten die daaruit voortkwam is deze tattoo-expo, een heel regionale samenwerking met artiesten van vier verschillende Kortrijkse Tattoo-shops: Cindy Frey Tattoo Studio, Louis’ Tattoo Boutique, Tattoo Eddy en Flyer Tattoo. Wij spraken Louis van Louis’ Tattoo Boutique en Luc van Flyer Tattoo.

Lees het interview onder de video

Hoe zijn jullie bij het project betrokken geraakt?

Luc: Amin van de schouwburg had mij gecontacteerd over een idee om een tattoo-expo te starten met alle Kortrijkse artiesten. We zijn dan allemaal samen gekomen om dit te organiseren.

Louis: Ik ben het te weten gekomen via Luc, eigenlijk. Maar die dag hadden ze ook gebeld van de schouwburg om te vragen of we wilden meedoen. Ik dacht: waarom niet. ’t Komt nog goed uit met – allez ja goed.. Met dat het weer lockdown is. ’t Is een beetje bezighouding hé.

Luc: En het geeft ook een beetje het idee, met dat we ook geen conventies meer kunnen doen, dat we een beetje datzelfde gevoel hier toch terug kunnen krijgen. Verschillende artiesten samenbrengen.

Louis: We krijgen wel veel de vraag: Wordt er daar getatoeëerd? Dat mag niet, omdat we een niet-medisch contactberoep blijven.

Hoe hebben jullie gekozen welke werken hier worden tentoongesteld?

Louis: Sowieso, door de jaren heen verzamel je werken, maak je werken. Maar ik heb ook speciaal iets laten maken voor nu.

Luc: Ik teken al heel lang. Ik heb een kunstopleiding gevolgd en ben via via in het tatoeëren beland. De meeste van mijn werken zijn oudere werken. Ernaast heb ik ook een opname gedaan ter plaatse. Mijn collega Jan heeft een band en die hebben live gespeeld en we hebben daar live een tekening gemaakt. Die zijn hier ook te zien.

Kunnen mensen deze werken dan laten tatoeëren als jullie terug aan het werk mogen?

Luc: Zeker, da’s zeker mogelijk.

Louis: De werken zelf zijn ook te koop. Dit werk van Simon, onze shopmanager bijvoorbeeld. Hij heeft het gemaakt uit hout en na twee dagen was het verkocht. Het hangt hier nog, maar hij gaat het na de expo aan de kopers leveren.

Luc: We maken wel ontwerpen voor tattoos, maar daarnaast zijn we ook nog anders creatief bezig. ’t Gaat verder dan tattoos alleen.

Louis: Dat zien de mensen niet altijd. Ze denken dat het enkel tatoeëren zelf is, maar we doen nog zo veel meer. Tekenen, ontwerpen maken. Daar komen dan de tattoos uit.

Zetten jullie soms dezelfde tattoo twee keer?

Louis: Nee, ’t is eenmalig dat we een tattoo gaan zetten.

Luc: Je kan een tattoo wel aanpassen. Als iemand in je flashboek kijkt en zegt: ‘Ik vind dat wel cool’, maar ik heb die al eens gezet, dan ga ik die nooit identiek nog een keer zetten. Dat zou jammer zijn. Maar je kan altijd de tattoo aanpassen.

Vinden jullie het leuk als mensen met eigen ontwerpen komen?

Louis: Het gebeurt heel vaak dat mensen binnenkomen met ontwerpen van op internet. Je zet dat wel, maar je geeft er je eigen twist aan. Iedereen heeft ook z’n eigen stijl, het gaat nooit 100% hetzelfde zijn als wat ze tonen van internet. Je gaat ook naar een tattooeur voor hun stijl. We gaan nooit letterlijk kopieëren. Allez, er zijn wel dingetjes.. een driehoekske blijft nen driehoek hé.

Luc: Maar het leukste als tattooeur is wel als ze een flash tattoo kiezen, want dat is uw eigen ding. Je kan daar ook mee uitpakken omdat dat volledig in je eigen stijl is.

Deze expo is te bezoeken van 6 april tot en met 22 april 2021 in Schouwburg Kortrijk, met werken van Kevin Hemeryck, Reinhilde Debruyne, Serge Buyse, Team Louis’ Tattoo Boutique & Jan Deweerdt, Luc Leplae & Florance Roman.

*aldus wikipedia, en wie zijn wij om wikipedia in vraag te stellen.

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.