Festival NEXT viert feest

08/11/2017

Op donderdag 9 november gaat de tiende editie van NEXT van start. De organisatie van het internationale kunstenfestival voor de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai en de stad Valenciennes gaat door tot en met zaterdag 25 november. Het festival staat bekend voor zijn artistieke programmering, grensoverschrijdende aanpak en duurzame insteek. 

Breed aanbod

De programmatoren kozen dit jaar voor in totaal 36 podiumkunstvoorstellingen en tentoonstellingen waarin vooral maatschappelijke thema’s centraal staan.  Verder is er ook aandacht voor het formele. ‘Meer dan ooit hebben we nood aan poëtische beelden die het ‘andere’ binnenbrengen in ons dagelijks leven’, aldus de organisatie.

Niet zomaar een festival

Met kunstencentrum BUDA en Schouwburg Kortrijk als deel van de organisatie heeft NEXT een opvallend Kortrijks tintje. Het volledige netwerk van deelnemende Vlaamse, Waalse en Franse cultuurhuizen bestaat uit 19 partners. Het festival werd in 2015 uitgeroepen tot een van de twaalf meest trendsettende festivals in Europa.

Twee voorstellingen die je zeker moet gezien hebben

Wereldpremière van ‘Kicking the dead in 31 short episodes (or less or more)’, door media-kunstenaar Walid Raad. De Libanees-Amerikaanse kunstenaar gaat op vraag van BUDA en GoneWest aan de slag met de ‘Groote Oorlog’. In de vorm van een tentoonstelling en een performance weeft hij een verhaal bijeen dat zowel ingaat op golven van geweld als op de oprichting van nieuwe musea in de Arabische wereld.

‘Crowd’, door Gisèle Vienne. De Oostenrijks-Franse theatermaakster en beeldend kunstenares onderzoekt geweld, en hoe we daar als mens en als gemeenschap mee (kunnen) omgaan. Niet alle vormen van geweld zijn volgens haar barbaars maar net erotisch of zelfs sacraal. De context voor haar onderzoek is een 21e-eeuwse rave party.

Wanneer? Vanaf donderdag 9 november t.e.m. zaterdag 25 november
Waar? www.nextfestival.eu/nl/locaties
Prijs? Tickets vanaf 10 euro tot 21 euro (slechts 8 euro voor jongeren tot 26 jaar)
Meer info? www.nextfestival.eu/nl

Pictures by Ditz Fejer & Jens Sethzman

Thomas Herrero

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.