Festival van Vlaanderen Kortrijk pakt uit met ‘Eau Eau Music’

02/03/2020

Van donderdag 5 maart tot en met zondag 8 maart gaat de elfde editie van Festival van Vlaanderen Kortrijk door. Op de affiche tal van concerten met internationale artiesten, projecten en talks. Onder de naam ‘Eau Eau Music’ is het thema van het vierdaagse festival dit jaar ‘water’. Daarnaast zal de 250ste verjaardag van componist Ludwig van Beethoven niet onopgemerkt voorbijgaan.

Tijdens het Festival van Vlaanderen wordt het architecturaal erfgoed van Vlaanderen gebruikt als ideale infrastructuur voor optredens rond klassieke muziek en wereldmuziek. Jaarlijks zijn er verdeeld over Vlaanderen acht festivals, telkens met internationale uitstraling. Op die manier proberen de organisatoren om zowel jong als oud te boeien.

Kortrijk en concertorganisator Wilde Westen vieren dit jaar de elfde editie van Festival van Vlaanderen Kortrijk. Waar het thema vorig jaar ‘vuur’ was, is het nu de beurt aan ‘water’, onder de naam ‘Eau Eau Music’. Ook dit jaar zijn er tal van concerten waar internationale en vaak gerenommeerde artiesten optreden, en zijn er projecten en talks in datzelfde thema. Daarnaast is het ook een verjaardagseditie, want Ludwig van Beethoven viert zijn 250ste verjaardag. De optredens gaan door op verschillende, soms originele plekken in Kortrijk.

Tips tijdens ‘Eau Eau Music’

Gedurende ‘Watertalks’ komen vier zorgvuldig uitgekozen sprekers hun visie toelichten over water. Ze gaan verder op zowel het gebruik en belang als de artistieke invulling ervan. Daarbij zullen bezoekers een kijkje kunnen nemen bij de geluidskunstinstallatie ‘Sonitum Voda’ van Hans Beckers, waar ‘water als bron van geluid’ centraal staat. Die installatie kan je gedurende de gehele vierdaagse bezoeken en beluisteren in De Kreun. Verder zal je op zondagnamiddag de kans hebben om tijdens ‘Fireplace’ drie intieme concerten te prikken uit een waaier van tien. Hier kan je o.a. kiezen voor een optreden van rijzende ster Pavel Kolesnikov. Hij gaat je trakteren met Beethovens pianomuziek.

Daarnaast zal Beethoven, zoals eerder gezegd, ook bij andere concerten min of meer centraal staan. Zoals bij het optreden van ‘Brussels Philharmonic’ o.l.v. Alexei Ogrintchouk. Bovendien is er ook nog het minifestival ‘Night Air’ in Muziekcentrum Track, waar je als bezoeker kennis kan maken met verschillende artiesten en muziekgenres: van klassiek en electronic tot pop/rock en new classical. Eventueel kan je deze avond al wat vroeger inzetten met de performance van Erna Ómarsdóttir, een unieke danseres die nog les gevolgd heeft aan de dansschool van de Vlaamse Anne Teresa de Keersmaeker. Ómarsdóttir doet in haar stuk een eerbetoon aan componist Jóhann Jóhannsson. Tot slot zijn er nog andere optredens die je via de website kan terugvinden.

Wil je zien hoe het festival er vorig jaar uit zag? Check dan zeker deze aftermovie!
Meer info over deze editie kan je hier vinden. Een leuk weetje: studenten en jongeren kunnen vaak aan verlaagde prijs genieten van een optreden!

Lees ook:

Timothy Maesen

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.