FILM: Belle & Het Beest is een verhaal zo oud als tijd

04/04/2017

Het verhaal van een meisje die de schoonheid van het Beest zag klinkt bij de meeste mensen wel bekend in de oren. Het originele verhaal neemt je mee op een emotionele achtbaan, maar kan de live-action versie dat ook?

Magisch avontuur

Belle (Emma Watson) is de dochter van de uitvinder Maurice (Kevin Kline) en de vreemde eend in de bijt in het pittoreske dorpje Villneuve. Belle doet niets liever dan lezen en is vriendelijk tegen iedereen. Gaston (Luke Evans) een voormalige soldaat, vraagt Belle om met hem te trouwen en hij doet er alles aan om haar voor hem te winnen. Hij wordt bijgestaan door het trouwe maar niet zo slimme hulpje LeFou (Josh Gad).

Wanneer Belle haar vader vermist wordt en in het kasteel van het Beest (Dan Stevens) opgesloten zit, doet Belle er alles aan om haar vader te redden. Zo komt ze terecht in een magisch kasteel met betoverde objecten, zoals Lumière (Ewan McGregor), Cogsworth (Ian McKellen) en Mrs Potts (Emma Thompson). Het kasteel, het Beest en alle inwoners zijn betoverd door een vloek, en deze kan alleen verbroken worden door ware liefde.

Hoge verwachtingen
Emma Watson vertolkt in onze ogen een perfecte Belle. Ze zette hier bij haar eigen versie van de iconische prinses neer. En zingen kan ze als de beste. Al blijft haar Britse accent een beetje storen; het speelt zich tenslotte af in een Frans stadje? Gelukkig heeft Disney gekozen om trouw te blijven aan de iconische tekenfilm. Maar toch is er ook ruimte voor enkele verse ingrediënten: onverwachts durft de film afwijken van diens voorganger. Hierdoor krijgt het verhaal in onze ogen een duidelijker plot en wordt het bij momenten zelfs een tikkeltje ‘realistischer’. Topper in het rijtje acteurs: Josh Gad, die een geloofwaardige, stuntelige en grappige LeFou neerzet.

Sommige liedje zijn in een nieuw jasje gestoken, en sommige songs zijn zelfs helemaal nieuw (het verfrissende ‘Evermore’). Soms werkt dat, soms verliezen ze een vleugje van hun originele charme. “Be Our Guest” is volgens onze bescheiden mening bijvoorbeeld gewoon te lang. “Belle & het Beest” is een mix tussen musical en avontuur, waar digitale animatie en acteurs zorgen voor een frisse wind doorheen het Musical/sprookjesgenre. En vooral: de warme gloed van een ‘gouwe ouwe’ zit er nog steeds in.

Peter Poitier

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.