Freek Braeckman: “Karrewiet is de beste leerschool”

25/04/2018

Nieuwsanker Freek Braeckman kwam tijdens een ‘MediaTalk’ van medialab Quindo in Pand.A vertellen over zijn mediacarrière, zowel voor als achter de schermen. 

Een afbeelding van de bekende Boekentoren in Gent en de vraag “Was jij zo’n typische student Germaanse talen die sowieso journalist wilde worden?”. Zo begon moderator Bregt Vermeulen, docent aan Howest, met het vragenvuur voor Freeck Braeckman. De rode draad van het gesprek: de verschillende wendingen in zijn indrukwekkende mediacarrière tot dusver.

Piloot Braeckman

Ondanks het succes van Freek Braeckman was het niet zijn ultieme droom om journalist te worden. “Eigenlijk wilde ik piloot worden, ik heb zelfs een deel van het ingangsexamen gedaan”, vertelde het nieuwanker uit Gent. “Maar ik realiseerde mij dat ik dan niet langer zou kunnen schermen dus zocht ik iets aan de universiteit waar ik niet al te veel zou moeten voor werken. En dat was op dat moment Germaanse talen.” Naast schermen was hij ook actief als praeses van een studentenclub. “Het gaat allemaal over tijdsmanagement. Boeken lezen deed ik bijvoorbeeld al in september”, aldus Freek. Na vier jaar Germaanse talen studeerde hij nog een jaar journalistiek in Brussel.

Van radio naar tv

Na een “heerlijke tijd” als stagiair bij Radio 2 Oost-Vlaanderen, kwam de ex-winnaar van De Slimste Ter Wereld bij het Ketnet-jeugdjournaal Karrewiet terecht. Freek Braeckman: “Elke journalist zou daar moeten gewerkt hebben. Als het gaat over teksten schrijven, is Karrewiet voor mij de beste leerschool geweest.”

Na het jeugdjournaal zette Freek een stapje hoger, naar Het Journaal. “Ik heb toen op tijd laten weten aan onze hoofdredacteur dat ik Karrewiet beu was. Na een examen en enkele rondes mocht ik als reporter aan het werk. Gelukkig had ik tijdens mijn carrière bij Karrewiet al eens wat reportages mogen maken en dat was luxe”, aldus Freek.

Na verloop van tijd kreeg de journalist uit Gent de vraag voorgeschoteld of hij het nieuws niet wilde presenteren. “Dat was echt niet mijn ambitie, ik vond het heel prettig om gewoon buiten als reporter te werken. Da’s de mooiste stiel ter wereld.” Uiteindelijk zwichtte Freek voor de druk, doordat de toenmalige hoofdredacteuren Siegfried Bracke en Kris Hoflack de combinatie tussen journalist en reporter toelieten.

(lees verder onder de video)

Grote voorbeeld

Veel voorbeelden heeft het nieuwsanker naar eigen zeggen niet want hij keek thuis niet naar het nieuws. “Ik heb wel enorm veel geleerd van Martine Tanghe op het vlak van hoe ze met taal gaat. Af en toe probeer ik haar zelfs te evenaren”, vertelde Freek. “Met de redding van Fortis begon ze Het Journaal bijvoorbeeld met ‘Goeienavond beste kijkers. U en ik, we zijn eigenaar van een bank.’, da’s straf.”

Café Corsari en Typisch Mensen

Na Het Journaal kwam een nieuwe uitdaging op het pad van Freek Braeckman, de talkshow Café Corsari vanuit het Zuiderpershuis in Antwerpen. “Zo’n late night talkshow presenteren, ik kan dat iedereen aanraden. Dat was een heel toffe, intense, frustrerende, verrijkende en verschroeiende periode”, zei Freek daarover. “Ik denk er met warme gevoelens aan terug maar ik had het nooit nog drie weken volgehouden.”

Freek had de smaak te pakken en wilde na een korte pauze een “toegankelijk tv-programma maken over het verschil tussen ons buikgevoel en het reële gedrag van mensen”. Het nieuwe programma kreeg de naam Typisch Mensen en de Gentenaar kon rekenen op de hulp van beloftevol mediagezicht Julie Van Den Steen. Het mocht niet baten. “Qua cijfers deed het programma het behoorlijk maar finaal is dat niet het programma geweest dat ik voor ogen had, het is te braaf geworden. Ik heb het zelf laten afvlakken”, legt Freek uit.

Van de Reyerslaan naar Vilvoorde

Vooraleer er sprake was van Café Corsari lag VTM al een tijdje op de loer om de populaire tv-maker weg te kapen bij VRT. “Zo gaat dat in de mediasector. Toen ik nieuwsgierig genoeg was, heb ik uiteindelijk ‘ja’ geantwoord op de vraag van VTM.”

Op de vraag of het nieuws anders gemaakt wordt bij VTM antwoordde Freek dat “de manier van werken grotendeels hetzelfde is omdat de nieuwsdienst van VTM begonnen is met allemaal oud-medewerkers van VRT“. Verder wijst het nieuwsanker onder andere op het verschil wat betreft de keuze van wie aan het woord gelaten wordt tijdens de nieuwsuitzending. Freek Braeckman: “Bij VTM is er een soort mantra dat we alleen de hoofdpersonages aan het woord laten. Dat maakt het volgens mij relevanter en het verhaal wordt beter en juister verteld.”

Picture by VRT

Thomas Herrero

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.