Ga je binnenkort op reis? Verspreid het West-Vlaams!

15/07/2019

‘t Is zomervakantie en daar hoort al eens een reisje of een kamp bij. De kans is groot dat je daar in contact komt met mensen die niet het voorrecht hebben om uit West-Vlaanderen te komen. Maar niet getreurd, je kan hen gelukkig maken met deze West-Vlaamse uitdrukkingen.

Et zwien deur de bjètn joagen

Een stevig feestje is een must voor een geslaagde vakantie. In plaats van te verkondigen dat je de bloemetjes eens stevig buiten zult zetten, zeg je beter dat je ‘et zwien deur de bjètn zal joagen’. Dikke fjiste!

Muhhenheheuhen

Een klassieker waarmee je gegarandeerd zal scoren rond het kampvuur. De West-Vlaamse uitspraak van muggengeheugen is ondertussen legendarisch geworden. Daag de anderen uit om het in hun beste West-Vlaams drie keer na elkaar te zeggen, tranen van het lachen gegarandeerd!

Preus lik fjirtig

Een West-Vlaming is ‘preus lik fjirtig’ op zijn roots. Dat wil zeggen dat hij super fier is om West-Vlaming te zijn, en terecht. Je vakantievrienden zullen waarschijnlijk ook preus lik fjirtig zijn als ze dankzij jou een mondje West-Vlaams kunnen spreken. One team, one dream!

M’n skippe afkussen

Aan alle mooie liedjes komt een einde en dus ook aan je vakantie. Als het eindelijk tijd is om naar huis te gaan, dan trap je het af, ofwel ‘kus je jon skippe af’. Maar geen nood, dat kan je met een gerust hart doen, nu je je vrienden een aantal uitdrukkingen in het mooiste dialect ter wereld hebt aangeleerd. 

Kè mie gejeund wi!

De mama die vraagt hoe het geweest is op reis, is een fenomeen dat verder reikt dan West-Vlaanderen alleen. Maar in plaats van te antwoorden ‘dat het plezant was’, kies je beter voor ‘kè mie gejeund wi’!

Tot de noaste kji!

LEES OOK

Céline Vermeulen

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.