Ga je naar de Boekenbeurs? Dit zijn onze favoriete boeken

06/11/2019

De 83ste editie van de Boekenbeurs in Antwerp Expo draait op volle toeren. Het is een vaste afspraak voor boekenwurmen, die na een bezoek hun boekenkasten opnieuw kunnen aanvullen. Hoewel de bezoekersaantallen jaar na jaar dalen, is de boekenoogst zeker de moeite waard. Dit zijn onze favorieten.

‘De achtste dag’ – Annemarie Haverkamp

Deze kersverse Bronzen Uil 2019, de prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman, werd uitgebracht door de nog jonge uitgeverij Das Mag in Amsterdam. Het is een schitterende roman over de liefde voor een vrouw en een kind en over de vraag wat we achterlaten als we sterven. TIjdens het lezen krijg je wellicht een krop in de keel. Het verhaal blijft sluimeren in je hoofd en het is behoorlijk moeilijk om er definitief afstand van te nemen.

Misschien ken je de Bronzen Uil van Lize Spit die de prijs drie jaar geleden in de wacht sleepte met ‘Het smelt’. Het werk scoorde hoog in alle recensielijsten. De verwachtingen voor haar tweede boreling zijn dan ook hooggespannen, maar daarvoor moeten we nog geduld uitoefenen tot december.

‘De gekste plek van België’ – Jeroen van der Spek

Dit boek met meer dan honderd bizarre locaties is een verzameling van monumenten, aparte beelden en plekken die je ongetwijfeld al eerder hebt gezien. Maar waarschijnlijk zijn de verhalen achter de locaties iets minder gekend. Daar wil reisjournalist Jeroen van der Spek met zijn boek verandering in brengen.

(lees verder onder de foto)

De plaatsen zijn niet alleen een omweg waard maar bevatten ook stuk voor stuk een bijzonder verhaal. We hebben het over onder meer een enorme atoomschuilkelder, rioolbuizen waarin je de nacht kan doorbrengen of een oude mijngang onder water die je kan ontdekken. Vaak zijn het verrassende herkenningspunten, verborgen pareltjes en vooral beruchte nutteloze werken.

‘Russisch voor beginners’ – Dominique Biebau

Naast de Bronzen Uil, vind je ook de Hercule Poirotprijs terug op de Boekenbeurs. De titelnaam verwijst naar de fictieve Belgische detective die je misschien kent dankzij de boeken van de Engelse thrillerschrijfster Agatha Christie. In het verleden kaapten bekende Vlaamse misdaadauteurs als Pieter Aspe, Luc Deflo en Toni Coppers de prijs weg. Dit jaar gaat de eer naar de thriller ‘Russisch voor beginners’ van Dominique Biebau, een leraar Nederlands die eerder al behoorlijk op dreef was met de thriller ‘IJslands Gambiet’.

‘Present’ – Stephan Vanfleteren

Hoewel Stephan Vanfleteren nog vrij jong is (50), heeft Uitgeverij Kannibaal ‘Present’ uitgebracht. Dat boek biedt een overzicht van zijn hele carrière tot nu toe. De bekende fotograaf werd geboren in Kortrijk, studeerde aan de Sint-Lukashogeschool en werkte aanvankelijk voornamelijk voor De Morgen en magazines zoals Knack en Humo. Qua stijl kennen we hem vooral van de fotografie van karakterkoppen, meestal in zwart-wit waarbij alle ballast overboord wordt gegooid.

Er hoort ook een tentoonstelling bij het boek, of is het omgekeerd? Het Antwerpse Fotomuseum (FOMU) wordt volledig ingepalmd door het oeuvre van Stephan Vanfleteren. Dat gaat van zijn beginperiode als journalist met onder meer de affaire Dutroux, over archiefbeelden van zijn heimat Kortrijk en zijn dorpsgenoten tot tenslotte het fotograferen in een besloten omgeving van een daglichtstudio.

(lees verder onder de foto – © Stephan Vanfleteren)

‘Peaks of Europe’ – Johan Lolos

Onze laatste favoriet is ‘Peaks of Europe’ van Johan Lolos. Deze jonge Belgische avonturier reisde meer dan 4.000 kilometer langs zeventien landen en beklom zowat alle hoge toppen van Europa. Het kostte een aantal jaar van zijn leven maar het resultaat mag er zijn. In ‘Peaks of Europa’ kan je uren genieten van de prachtige foto’s van eindeloze vergezichten en adembenemende toppen die de skyline van Europa domineren.

Nog tot en met maandag 11 november kan je afzakken naar de Boekenbeurs.

LEES OOK

Ludo Schoukens

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.