Getuigenis thuisloze Nick (21): “Ook nu voel ik mij niet in de steek gelaten”

05/05/2020

Nick heeft 9 maanden doorgebracht in de gevangenis van Brugge. Toen hij vrijkwam, had hij geen dak meer om onder te slapen. Het team Jongvolwassenen van vzw Oranjehuis ondersteunt jongeren die dak- of thuisloos zijn en vangt bijgevolg Nick op, ook tijdens de coronacrisis. Hun project Back On Track moet Nick binnen het jaar klaarstomen om zelfstandig te leven. “Ik ben blij dat ze zoveel moeite in mij steken.”

Nick is 21 jaar en woont sinds anderhalve maand in een studio in Kortrijk. “Ik zat negen maanden vast in de gevangenis van Brugge. Via Route 36 (een verzameling van organisaties die werken met jongeren in Brugge, red.) kwam ik in contact met Tim.” Toen Nick werd vrijgelaten, was hij even thuisloos, waardoor snel naar een oplossing moest worden gezocht. “Tim zorgde dat ik vier maanden in een studio in Kortrijk kan wonen. Ik leef hier alleen en krijg een leefloon van het OCMW”, vertelt Nick. Volgens Tim, zijn begeleider bij Back On Track, kan hij daar maar vier maanden blijven. “We hebben de studio mogen gebruiken doordat die tijdelijk leegstond. Daarom moeten we nu verder zoeken naar een stabiele woonplaats, maar dat is natuurlijk moeilijk door de coronacrisis.”

“We houden natuurlijk ook rekening met de coronamaatregelen, zoals afstand houden en handen wassen”

Het is niet altijd gemakkelijk om zelfstandig te leven, volgens Nick. “Sommige dingen moet ik nu zelf doen, zoals rekeningen betalen, mijn studio onderhouden, … Ik moet het allemaal wat leren, je moet gewoon doorzetten. Ik ben nog maar anderhalve maand vrij en alles is dus nog wat wennen.” Nick voelt zich wel geholpen door Back on track. “Ik ben blij dat ze zoveel moeite in mij steken. Ook nu met corona voel ik mij niet in de steek gelaten. Elke week spreken Tim en ik eens af in het park voor mijn deur. Terwijl we een wandelingetje doen, babbelen we over de vooruitgang die ik gemaakt heb en nog wil maken.” Tim hekelt de situatie door corona. “We proberen ons best te doen om zoveel mogelijk in contact te komen met onze jongeren en hen verder te helpen, maar corona is hierin een spelbreker”, zegt Tim.

In Kortrijk voelt Nick zich op zijn gemak. Hij heeft ook al vrienden kunnen maken. “Af en toe komen mijn vrienden eens langs. Het is leuk om mijn gedachten te kunnen verzetten en wat leute te hebben.” Nick is op de hoogte van de maatregelen betreffende corona. “We houden natuurlijk ook rekening met de coronamaatregelen, zoals afstand houden en handen wassen.” Hij hoopt wel dat de lockdown en de maatregelen snel voorbij zijn, want het zorgt ervoor dat zaken anders lopen. “Als ik hier op mijn plooi gekomen ben, hoop ik om snel aan de slag te kunnen. Ik zou graag snel werk vinden, zodat ik wat meer geld op zak kan hebben. Mijn doel is om binnen de twee jaar een goede job, een eigen huis en een leuke vriendin te hebben gevonden”, concludeert Nick.

Back on track

Back on track focust zich op jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud en begeleidt hen gedurende een jaar. “Het gaat hier over jongeren die thuis- of dakloos zijn, beroep doen op nachtopvang of uit detentie komen”, vertel Tim. “Met dit project gaan we binnen het jaar met een aantal zaken aan de slag. Zo kijken we eerst voor een geschikte huisvesting voor de jongere. Hierbij werken we nauw samen met onder andere woningmaatschappijen. Ten tweede kijken we ook voor activering en werk. Dat doen we door samen met de jongere op zoek te gaan naar een gepaste job of opleiding. Ten derde bouwen we binnen het jaar ook een netwerk rond de jongere op en ontwikkelen we een actieplan. Met dit netwerk kunnen ze terugvallen op bepaalde personen, ook dat is cruciaal bij de opstap naar zelfstandig leven. Tot slot proberen we er ook voor te zorgen dat de jongere niet opnieuw in detentie belandt”, concludeert Tim.

Nick is een schuilnaam.

Lees ook:

Timothy Maesen

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.