Gorillaz is terug, maar waar beluister je die plaat best?

04/05/2017

Voor wie de band nog niet kent: Gorillaz werd in 1998 gecreëerd door illustrator Jamie Hewlett en Blur’s frontman Damon Albarn en is de bekendste virtuele groep ter wereld. De band heeft al vier eerdere albums op hun naam staan. Nummers zoals ‘Feel Good Inc’ en ‘Clint Eastwood’ waren direct een schot in de roos. Wie wil weten onder welk muziekgenre de band valt mag zich aan een uitgebreid antwoord verwachten: triphop, wereldmuziek, ballads… alles wat je maar kan wensen.

Na een eerdere bekendmaking van de naam van het album ‘Humanz’, de vele featuring artiesten en later ook de albumcover kunnen we nu ook al de eerste tracks beluisteren van hun nieuwste album dat volledig uit is sinds 28 april. ‘Humanz’ bevat 14 nieuwe tracks in de standaard editie en nog eens vijf extra op de deluxe editie. Het zou Gorillaz niet zijn zonder enige hype te creëren. Eerder kwam er al een politiek getinte muziekvideo uit van de band inclusief ‘Hallelujah Money’ die ons al een kleine hint gaf van wat Murdock, 2D, Russell en Noodle in hun schulp hebben voor het album. Wij hebben al een aantal tracks (non-stop) beluistert en hoewel ze altijd wel even steengoed, zijn er toch een aantal plaatsen en momenten waarop we ze het liefst afspelen.

img_2221

Bikini seizoen nadert, wat wil zeggen dat iedereen binnenkort weer de sportieve tour opgaat voor hun beste beach body the verkrijgen. ‘Ascension is een upbeat nummer dat gaat over de wereld die binnenkort vergaat. De ideale motivatie om snel aan je workout te beginnen dus. Het tempo is ideaal voor als je gaat lopen of een setje squats wilt doen. “The sky is falling baby, drop that ass ‘fore it crash!”.

img_2235

Iets minder upbeat is ‘Saturnz Barz’. Het is geïnspireerd door reggae muziek en oude nummers van Gorillaz en heeft een licht buitenaardse sfeer. Het zorgt voor een ideale ‘chilled’ mood bij een dagje shoppen! Jamaicaanse feature zanger Popcaan zorgt voor  een enorme groove die je al dansend je nieuwe outfit doet showen.

img_2252

Het is vroeg in de ochtend en je bent onderweg naar school/werk, met kleine tegenzin. Of het nu met de trein, fiets of te voet is, wat extra motivatie om de dag door te komen is altijd welkom. De titel zegt het zelf, ‘We Got The Power’ is het ideale nummer hiervoor. Met lyrics zoals: “Then you’ll wake up in the morning. You’ll be storming” heb je al veel meer zin in de lange dag die je te wachten staat. Wiskundetoetsen of vergaderingen lijken plots veel leuker. You’ve got the power to do it!

Wie meer van Gorillaz wil horen kan alvast nog andere tracks van het album beluisteren online, inclusief remixes van o.a Zhu, Band & Ranx en Baauer. Oh, en ze komen binnenkort naar ons land

Céline Lenoir

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.