Graffitikunstwerk zet ‘120 jaar voetbal Kortrijk’ in de verf

24/03/2021

Een opvallend graffitikunstwerk kleurt sinds 14 maart de spoorwegbrug in Kortrijk. Deze datum is geen toeval, want exact 120 jaar eerder werd Sporting Club Courtraisien opgericht. Deze club zou later het stamnummer 19 aangewezen worden, het huidige stamnummer van KV Kortrijk. Wij spraken met één van de initiatiefnemers van het graffitiwerk.

Sinds 14 maart kleurt een nieuw graffitiwerk de spoorwegbrug in Kortrijk. Uit navraag bleek dat KV Kortrijk niets te maken heeft met het werk. Enkele die-hard fans hebben dit initiatief zelf uit de grond gestampt zonder medeweten van de ploeg. Het werk is op voorhand niet aangevraagd en werd dus zonder toestemming geplaatst. Wij wisten via via toch de initiatiefnemers te bereiken en zij stonden ons graag – anoniem – te woord.

Waarom is 14 maart zo een speciale datum voor jullie?

Op 14 maart 1901 werd Sporting Club Courtraisien opgericht, dat wordt gezien als het begin van KV Kortrijk. In 1926 besliste de Koninklijke Belgische Voetbalbond om een uniek nummer te geven ter identificatie van elke voetbalclub die aangesloten is bij de bond. De clubs die toen al geregistreerd waren, kregen een uniek stamnummer. Courtrais Sports (een fusie tussen SC Courtraisien en FC Courtraisien) kreeg het stamnummer 19 toegewezen. Dat stamnummer is tot op heden het stamnummer van KV Kortrijk. Dat is vrij uniek want niet veel Belgische ploegen hebben nog zo een laag stamnummer. Wij hebben er altijd voor gevochten, in tegenstelling tot andere clubs. Daarom konden we deze speciale verjaardag niet zomaar laten passeren.

Vanwaar kwam het idee om dat te vieren met een graffitikunstwerk op de spoorwegbrug?

De 120ste verjaardag hadden we liever met de fans en de stad gevierd. Voor corona hadden we al een paar keer vergaderd over deze unieke verjaardag, we hadden grootste plannen. Maar door de coronacrisis konden we die plannen nog niet uitvoeren. We moesten dus iets anders bedenken. Op een vergadering kwamen dan het idee om de oude spoorwegbrug te gebruiken. Die brug vonden vele mensen afgrijselijk lelijk: er hingen drie verschillende soorten graffiti op. Bovendien hadden we al jaren de gedachte om de brug op te fleuren met een beetje promo voor KV Kortrijk.

Hoe hebben jullie dat aangepakt?

Buiten de mensen die KVK echt goed volgen, weten niet veel mensen dat 14 maart zo’n belangrijke datum is. We wilden iedereen een beetje verrassen, daarom werden onze plannen strikt geheim gehouden. We zijn enkele avonden op verkenning geweest en merkten zo op dat de brug 24 vakken had, dat kwam perfect overeen met het aantal letters dat we er wilden opzetten. Niemand van ons had graffiti ervaring, maar we wisten wel hoe we letters konden uitzetten en hoe we met kleuren te werk moesten gaan. Echte graffitikunstenaars zullen ons werk niet spectaculair vinden. Dat is het ook niet voor alle duidelijkheid, want echte graffitikunstenaars kunnen veel mooiere werken maken. Maar het oogt mooi en de boodschap is heel duidelijk.

De graffiti werd niet aangevraagd, wordt jullie werk dan wel geapprecieerd door de club?

We hebben de brug esthetisch mooier gemaakt. De meningen verschillen daar misschien over, maar de brug is nu één geheel. Het was onze bedoeling om een positief beeld te geven van de club en de stad, daar zijn we in geslaagd. Op sociale media kregen we heel positieve signalen van de fans. KV Kortrijk deelde foto’s van ons graffitiwerk en ook de schepen van sport heeft de foto geliket. We willen ook zeker benadrukken dat alles veilig gebeurde. Ook de coronamaatregelen werden perfect nageleefd.

Komen er in de toekomst nog meer acties van jullie?

Er zullen zeker nog heel wat acties volgen, die zitten voorlopig nog in de pijpleiding. We hopen dat we die grootste plannen kunnen uitvoeren met de supporters. Wij hebben een enorme liefde voor stad Kortrijk. Wat alles zo mooi maakt is dat KV Kortrijk de enige echte club is van de stad, dat is belangrijk om rivaliteit binnen één stad te vermijden. De mooie geschiedenis van voetbal in Kortrijk moet dus altijd aandacht blijven krijgen. Er zijn nog andere datums zoals fusies die we nooit zullen vergeten. Als KV Kortrijk een fusie deed was dat steeds met een ploeg van de stad, in tegenstelling tot andere clubs… (Aartsrivaal Zulte-Waregem bestaat uit een fusie tussen verschillende gemeenten, nvdr). Er zullen dus nog zeker mooie acties volgen in de toekomst.

Dankjewel voor dit interview!

Thomas Soen

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.