Gratis fotofestival Track & Trace vanaf maart in Kortrijk

29/01/2021

Van midden maart tot en met april strijkt fotofestival Track & Trace neer in Kortrijk. Gedurende zes weken palmt het festival de binnenstand in op zowel binnen- als buitenlocaties. Er zal werk te zien zijn van hedendaagse fotografen, waaronder ook heel wat lokaal talent en dat helemaal gratis.

Foto header: © Alexey Shlyk, Ben Van den Berghe – Foto thumbnail: © Chloe Rosser

Met ‘Track & Trace’ proberen fotografen binnen te kijken in ons dagelijkse leven en gaan ze na welke rol de digitale wereld hierin speelt.  Het fotofestival neemt je mee op sleeptouw langs beeldverhalen van bekende, onbekendelokale en internationale fotografen: bekende fotografen zoals Katrien De Blauwer en Bieke Depoorter maar ook talent uit lokale fotoclubs zoals bijvoorbeeld Fotocollectief PxL.

Fotografie in een digitaal tijdperk

Lize Rubens (fotografe & docent), Dieter Van Caneghem (fotograaf & docent) en Lieven Lefere (kunstenaar, curator & docent) treden op als curatoren. Zij gingen dus aan de slag met de inhoud van het festival. De focus die ze kozen zijn de recente evoluties binnen fotografie, of hoe de digitale en technologische evoluties fotografie hebben veranderd.

Denk maar aan de smartphone, sociale media als platform om foto’s te delen en toevallige voorbijgangers die beelden maken van belangrijke actuele gebeurtenissen. De naam verwijst naar het online volgen van een pakje dat je hebt besteld in een webshop. “Volgen en gevolgd worden is het nieuwe normaal. We laten een spoor na, bewust of onbewust”, klinkt het.

Lees verder onder de foto

© Bieke Depoorter

Wat staat er precies te gebeuren?

Er zijn een aantal foto exposities: Bieke Depoorter heeft een solo expo en er is een internationale groepsexpo. In 2020 lanceerde Stad Kortrijk een wedstrijdoproep voor documentaire fotografen. De vijf winnaars presenteren hun werk in de Paardenstallen. Ook in 2020 werkten 80 fotografen uit Kortrijkse fotoclubs aan een aantal fotoreeksen die ook een expositie zullen vormen.

Naast deze exposities zijn er ook interactieve belevenissen die je op een parcours door de stad kan uittesten. Op de eerste verdieping van de linker-Broeltoren maak je kennis met Camera Obscura en de wereld van projectie. Met InstaWalls krijgt street art en Smile Safari een plekje. Tijdens deze belevenis kan je ongetwijfeld de beste Insta-posts creëren. Een andere belevenis draait rond virtual reality en het verschil tussen vroeger en nu. Tenslotte is er ook een audiotour met Wannes Cappelle. Hij koos enkele aspecten van het fotoparcours om te belichten met mooie verhalen en grappige anekdotes.

Het  volledige programma ontdek je ook op trackandtracekortrijk.be

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.