“Het leukste aan mijn beroep is de magie”

28/09/2021

Celine Van de Voorde (32) komt uit Gent en is de allereerste professionele zeemeermin in België. Dat is haar passie en ze heeft er vijftien jaar geleden haar beroep van gemaakt. Celine is co-oprichter van het bedrijf Odycea Studios dat zelfgemaakte zeemeermin staarten verkoopt.

Toen Celine Van de Voorde 16 jaar was, wilde ze van haar passie haar job maken. “Het leukste aan mijn beroep is de magie. Sinds jongs af aan was ik geobsedeerd door sirenes. De kleine zeemeermin was ook mijn lievelingsfilm. Toen ik in het middelbaar zat, heb ik mijn allereerste zeemeerminnenstaart voor mezelf gemaakt. De juiste zwembeweging maken kan ik al van kleins af aan. Ik heb Woord, Kunst en Drama gedaan aan Ottogracht en daarna ging ik naar Brussel om Musical verder te studeren. Mijn dans- en zangachtergrond hebben me enorm geholpen,” vertelt Celine.

In 2004 was er niet veel informatie over de sport en was de hobby zelfs zeldzaam. ‘Zeemeerminzwemmen’ of ‘mermaiding’ is een sport die in de Verenigde Staten al enkele jaren populair is. Celine: “Het is moeilijk geweest om te starten. In Amerika bestonden wel al professionele zeemeerminnen, maar in België was dat niet het geval. In enkele jaren is de sport sterk gegroeid en is het zelfs een trend.”

De zeemeermin vertelt ambitieus over haar toekomstplannen. Ze zou graag haar bedrijf willen uitbreiden, meer lessen willen geven en een internationale carrière uitbouwen.

Handgemaakte staarten

Vorig jaar heeft Celine het bedrijf Odycea Studios opgericht. Samen met Lexie, een andere professionele zeemeermin uit Frankrijk, maakt ze handgemaakte zeemeermin staarten op bestelling.

“Mijn staarten zijn gemaakt uit neopreen, vinyl en pailletten die ik er met de hand een voor een opnaai. Het duurt ongeveer acht maanden tot een jaar om een stuk volledig af te werken en ze kosten minstens 5000 euro. Hoe meer vinnen en hoe meer extra’s ik toevoeg, hoe duurder. Een stuk weegt tussen de tien en vijftien kilogram, maar onder water voel je daar uiteraard niets van. Van de verkochte staarten naai ik de pailletten en Lexie maakt de siliconen vinnen,” legt de professionele zeemeermin uit. “Als ik een staart ontwerp, haal ik mijn inspiratie uit alles rondom mij en dat kan heel uiteenlopend zijn. Het gaat dan van vissen tot zonsondergangen.”

Er bestaan verschillende soorten staarten. Beginners zwemmen met stoffen staarten en die zijn gemaakt uit neopreen, spandex of lycra, dus de typische stof voor badpakken. Daarnaast heb je ook de paillettenstaarten. Die verkoopt Celine en ze vergen wat ervaring voordat je ermee kunt zwemmen. De zwaarste zijn de siliconenstaarten, want ze kunnen tot 45 kilogram per stuk wegen. Ten slotte heb je de hybridestaarten. Die bestaan uit neopreen, pailletten en de vinnen zijn uit silicoon.

Voor Celine kost het niet veel moeite en tijd om zo’n staart aan te trekken, want ze verstopt een rits tussen de vinnen. Op die manier kan ze er gemakkelijk in en uit. Ze heeft enkel hulp nodig als de rits op de achterkant zit. “In vijf minuten zit ik erin. Bij siliconenstaarten is het wel wat moeilijker. Het duurt dan ongeveer twintig minuten.”

Zeemeerminlessen

Bij de meeste zeemeerminzwemscholen is het materiaal inbegrepen in de totale kostprijs van de lessen. Je kunt vanaf zeven jaar zulke reeksen volgen, maar een brevet is wel een vereiste. “Iedereen kan zwemmen in een staart. Elk geslacht is welkom, maar we merken toch dat er meer meisjes zijn. Het is dan fijn om te zien dat er ook jongens of mannen interesse hebben in de lessen, zodat het niet enkel een hobby is voor vrouwen,” zegt ze nog.

De dolfijnslag is dé techniek om vooruit te raken met zo’n staart en daar heb je jouw buikspieren voor nodig. Het is een typische rolbeweging die je ook aangeleerd krijgt als je gaat diepzeeduiken of freediven. “We raden die sport ten zeerste aan, omdat je dan ook leert hoe je voor een lange tijd je adem inhoudt en hoe je comfortabel bent onder water,” licht Celine toe.

Latifa Gueddas

Eén reactie op ““Het leukste aan mijn beroep is de magie”

  1. […] artikel kan je ook lezen op Quindo en de Howest […]

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.