Hoe is het nog met… Students For Climate Kortrijk?

16/05/2019

Wie dacht dat de klimaatmarsen al een tijdje achter de rug zijn, heeft het bij het verkeerde eind. Vandaag vindt de 19de mars op rij plaats, verspreid over verschillende locaties in België. Maar hoe zit het met de klimaatbeweging in Kortrijk? Wij vroegen het aan Dorian Berintan van Students For Climate Kortrijk.

In welke mate leeft de klimaatkwestie vandaag nog?

“Wel, ik weet niet of je het nieuwsbericht gezien hebt? Op zondag 12 mei waren er op bijvoorbeeld nog 20.000 mensen (15.000 volgens de politie, red.) die op straat kwamen voor het klimaat, dus het leeft wel nog.”

En in Kortrijk?

“Hier leeft het ook, al zijn er geen klimaatbetogingen meer. Maar hier en daar zijn er wel nog initiatieven. Zo was er ook een klimaatdebat in de Kulak. Studenten zijn er zeker nog mee bezig. We werken via een nationale agenda van Students For Climate, het zal afhangen van onder meer die nationale tak of er nog lokale acties zullen plaatsvinden.”

In welke mate zijn die lokale afdelingen van Students For Climate nodig?

“Dat hangt er een beetje vanaf eigenlijk. Het is vooral belangrijk dat mensen blijven op straat komen en een studentenstad als Kortrijk mag zeker niet ontbreken. Het is ook dicht gelegen bij de grote centrumsteden, denk maar aan Gent. En het is ook niet zo ver van Brugge. Ik wil maar zeggen: Kortrijk mag niet ontbreken. Het is niet per se de bedoeling dat we een groot aantal mensen op de been krijgen maar dat we tonen dat Kortrijk meedoet.”

(lees verder onder het interview)

De laatste klimaatmars in Kortrijk was geen succes, de critici voelden zich gesterkt. Wat was jouw gevoel toen bij die magere opkomst?

“Ik was vooral blij dat er mensen waren opgedaagd. Zolang er een aantal mensen is, maakt het mij echt niet uit hoeveel deelnemers er zijn, zoals ik al vaker zei tegen journalisten. Ik wil maar zeggen… het is al een prestatie dat mensen voor het klimaat op straat blijven komen. Daar draait het eigenlijk allemaal om, niet om het aantal deelnemers.  Al bijna 20 weken komen jongeren op straat, dat is volgens mij ongezien in België.”

Wat zijn jullie nog van plan met Students For Climate Kortrijk?

“Het zijn binnenkort examens, dus tot en met de verkiezingen zullen er hier en daar nog wel initiatieven zijn. We houden de mensen altijd op de hoogte via onze Facebookpagina, maar het zal dus even rustiger worden. De uitslag van de verkiezingen zal natuurlijk met grote belangstelling gevolgd worden door de hele klimaatbeweging. Stel dat er geen klimaatregering of een regering met ambitieuze klimaatdoelstelling komt, dan zullen we zeker opnieuw in actie schieten.”

Zou het een goed idee zijn om een beweging als Adults For Climate Kortrijk op richten?

“Dat zou inderdaad een goed idee zijn maar ze kunnen zich ook aansluiten bij andere organisaties. Ik denk bijvoorbeeld aan Greenpeace, Climate Express, Extinction Rebellion en Hart boven Hard. Hoe meer er eigen groepen opgericht worden, hoe meer er een soort van versplintering zou zijn. En het is net de bedoeling dat we samenkomen.”

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.