Dit was Kunstbende 2016: een sfeerverslag

29/02/2016

Onze gloednieuwe mobiele studio was helemaal klaar voor vier uur radio temidden van een creatieve bende jongeren: de Kortrijkse schouwburg was wederom het strijdtoneel voor de Kortrijkse voorronde van Kunstbende.

Jongeren tussen 13 en 19 jaar met talent, lef en ambitie lieten zich van hun creatiefste kant zien. In zes categorieën werd er gestreden voor een plek in de finale: dans, muziek, performance, txt, foto en beeldend.

Live radio

Net als de vorige jaren coverde Quindo de Kortrijkse voorronde op alle mogelijke manieren. Nog voor de radioshow zich op gang trok voelden we deelnemers, juryleden en bezoekers aan de tand.

Stevig onder de indruk waren we van de categorie ‘dans’. Krew 13 bijvoorbeeld: twaalf jongedames en één heer die het podium bezetten met hun eigentijdse vorm van Roodkapje. Gehuld in rode (en één zwarte) cape deden ze het podium daveren.

12783581_961928013896363_6162969557509029066_o

Complex werd een schreeuw van verzet tegen de moderne maatschappij; zo leek althans. De dames van Complex toonden hun verachting voor de druk die de maatschappij op jongeren legt. Solveris, oftewel Louna, Charlotte en Frédérique, dansten het verhaal van de kleine Aylan en duizenden andere vluchtelingen die hun heil overzees kwamen zoeken. Een aangrijpend verhaal met een thema dat vandaag relevanter is dan ooit.

ffffff

Maar ook het publiek waagde zich aan performen. Opgesteld doorheen de schouwburg stonden verschillende gameconsoles waar onder andere Guitar Hero kon gespeeld worden. En zo scheurden zelfs naast het podium de gitaren lustig in het rond.

Zelfs de gasten kunnen hun muziekskills tonen #kunstbende #kortrijk #wii #schouwburg

Een foto die is geplaatst door quindo (@quindo) op

Elke categorie had natuurlijk een eigen vakjury. Onder andere Lies Deschietere (jurylid dans), Esther Vanneste (jurylid performance) en Didier Deruytter (jurylid muziek) kwamen langs in onze radiostudio om te vertellen over de kandidaten en optredens.

Ook aanwezig: de muziekwinnaars van vorig jaar. Page Down toonde vlak voor de uitreiking nog even hoe Kunstbende een springplank kan zijn. Straffe band, straffe show.

De winnaars van de voorrondes van Kunstbende werden uiteindelijk bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking. Achtereenvolgens wonnen Solveris met een actuele moderne dans, The Divided met muziek die ze zelf beschrijven als “sludge/post metal met stoner invloeden”, Kimmy Nguyen alias Kleine Prinses die de jury wist te ontroeren met haar eigenzinnige tekst, Céline die de relatie met haar grootmoeder weergaf op een prachtig drieluik in de categorie Beeld, Ella Vanhaverbeke die iedereen wist te betoveren met haar stuk performance and last but not least Staf Walschap die de problematiek psychiatrie in kaart bracht met behulp van fotografie. Herbeluister hieronder nogmaals de interviews met ieder van hen. Meer lezen? Al onze updates en nieuwtjes van gisteren vind je terug op onze Facebookpagina, onze Twitteraccount of Instagram.

winnaarssss

Timon Van De Voorde

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.