Hope No Dope

In ‘Hope No Dope’ vertellen vier mannen van behandelingscentrum drugszorg vzw Kompas over hun eigen ervaringen. Alle vier volgen ze het programma ‘De Kier’, wat wil zeggen dat ze voor een bepaalde periode samen onder één dak wonen om beter te worden. Voor dit radioprogramma kijken ze terug op het verleden en zijn ze zowel reporters, techniekers, gasten én onderwerp van dienst.

Van dal naar euforie en terug

Met de uitzending willen de makers overheersende stereotypes doorbreken of bevestigen. Rondvraag in de straten van Kortrijk toont aan dat we niet overdrijven: de vooroordelen zijn bikkelhard. De gasten praten voor het eerst in alle eerlijkheid over deze stigma’s. En vooral over hoe het zo ver is kunnen komen.

Zoals aan elk mooi liedje een eind komt, is er ook een keerpunt bij langdurig drugsgebruik. De mannen beschrijven het moment waarop ze tot inkeer kwamen en beseften dat ze een probleem hadden. Familiale problemen, criminaliteit, justitie,…De meesten hebben het allemaal meegemaakt.

De op het eerste zicht ‘positieve’ effecten van druggebruik worden niet uit de weg gegaan. Het gevoel erbij te horen, de zelfzekerheid, in staat zijn om extra shifts op het werk te doen en dus meer geld te verdienen, de euforie…

Deur op een kier

Vrijwillig of gedwongen, allemaal kwamen ze op een bepaald moment in een behandelingsprogramma terecht. Momenteel doorlopen ze ‘De Kier.’ Een programma die de deur letterlijk op een kier naar de samenleving zet en waar aan herstel gewerkt wordt. Het verloop van dergelijke programma’s wordt ook behandeld in ‘Hope No Dope.’ Ze spreken over hun ambities en toekomstplannen. Er wordt niet gestopt met leven, er wordt gehoopt.

‘Hope No Dope’ is te beluisteren op zondag 29 maart van 13u tot 14u30 op www.quindo.be.

Voor meer vragen omtrent drugsgebruik kan je steeds contact opnemen met de druglijn.be.
Met vragen over vzw Kompas of het behandelprogramma van de Kier kan u terecht bij vzwkompas@kompasvzw.be of 056/20.22.10.

Beluister de aflevering nu reeds hier:

‘Hope No Dope’ (De Kier) – Ex-drugsverslaafden in Kortrijk by Quindo on Mixcloud