Hostel Groeninghe beloond voor klimaatinspanningen

31/01/2019

Het Kortrijkse hostel Groeninghe is sinds maandag de trotse eigenaar van een Green Key Award. Een initiatief van GoodPlanet Belgium en Toerisme Vlaanderen. “Klimaatverandering is tegenwoordig een hot topic maar wij zijn er wel al een tijdje mee bezig”, zegt Julie Verfaillie van hostel Groeninghe.

‘Groen’ gebouw

Nog voor de eerste steen van het hostel langs de Passionistenlaan gelegd was, stond milieuvriendelijkheid centraal. Julie Verfaillie: “We hebben veel geïnvesteerd in duurzame isolatie en ook een grote regenput was voor ons van belang. Al onze toiletten spoelen we door met regenwater.” Verder is het sanitair waterbesparend.

Van ecologisch kuisen tot fair trade

Ook de dagelijkse werking is zo duurzaam mogelijk gemaakt. “Sorteren, faire trade producten, ecologische kuisproducten… het is de bedoeling om alle aspecten van Groeninghe vanuit een milieuvriendelijk oogpunt te bekijken”, vertelt Julie. “Sinds een tijdje maken we ook gebruik van de app Too Good To Go die onze voedseloverschotten aanbiedt tegen lage prijzen.”

Blijven inspannen voor het klimaat

“Het is niet omdat we nu de award gekregen hebben, dat we op onze lauweren zullen rusten. Je kan ook de groene sleutel verliezen als je je niet voldoende inzet”, legt Julie uit. Elk jaar moeten de Green Key-verblijven aan verschillende criteria voldoen. “Sommige dingen zijn verplicht maar je moet telkens opnieuw proberen om enkele extraatjes te doen en dat apprecieert de jury wel.”

“Het afgelopen jaar noteerden we 18.000 boekingen. Als we elke gast al een beetje kunnen sensibiliseren rond duurzaamheid, dan zijn we niet slecht bezig hé?”

Nog Green Keys?

West-Vlaanderen telt naast Groeninghe nog twee hostels die een Green Key in hun bezit hebben: De Peerdevisser in Oostduinkerke en De Ploate in Oostende. Hier vind je een overzicht van alle jeugdherbergen met een groene award van GoodPlanet Belgium en Toerisme Vlaanderen.

Lees ook

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.