IDAHOT: vijf filmtoppers met sterke LGBTIQ+ verhalen

15/05/2020

Zondag 17 mei is het IDAHOT: de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie, een dag waarop we stilstaan bij de verschillende vormen van haat die nog bestaan tegenover mensen uit de LGBTIQ+gemeenschap. Deze dag werd specifiek gekozen omdat op 17 mei 1990 homoseksualiteit door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO uit de lijst van geesteszieken geschrapt, exact 30 jaar geleden dus. 

Daarom maakten wij een lijstje met de beste films met sterke LGBTIQ+personages.

Moonlight (2016)

Deze film is een van de bekendste van de lijst. Moonlight kwam in 2016/2017 in de filmzalen en kon ook drie oscars verzilveren. Dat kon je ook wel gerust memorabele Oscars noemen. Topfavoriet La La Land werd eerst uitgeroepen als Beste Film, maar later bleek dat het toch Moonlight was die de prijs won. Er werd een verkeerde enveloppe overhandig gemaakt aan de aankondigers. Moonlight is een film die gaat over het leven van de homoseksuele Chiron, een zwarte jongen die opgroeit in Miami. Hij worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid en zijn plaats in de wereld. Hij groeit alleen op met zijn moeder, die verslaafd is aan drugs. Op familie kan hij niet terugvallen, maar wel op zijn vriend Kevin. De film is opgesplitst in drie hoofdstukken, namelijk zijn kindertijd, puberteit en zijn volwassenheid. Een bijzonder scenario, maar straf genoeg om drie Oscars in de wacht te slepen. De volwassen Chiron wordt vertolkt door Trevante Rhodes en de jongere Chiron door Ashton Sanders. Andere rollen werden vertolkt door André Holland, Janelle Monaé en Mahershala Ali. Straffe film, zonder twijfel.

Call me by your name (2017)

Call me by your name vertelt het verhaal van de 17-jarige Elio Perlman, een AmerikaansItaliaanse jongen die met zijn ouders in de zomer van 1983 in het noorden van Italië verblijft. Hij is klassiek opgevoed, speelt klassieke muziek en heeft een hechte relatie met zijn ouders. Zijn vader is professor, gespecialiseerd in de Greco-Romaanse cultuur. Hij verwelkomt, tijdens hun jaarlijks verblijf in hun Italiaanse buitenhuis, een stagiair aan. De charmante Oliver brengt veel tijd door met Elio en al gauw groeit daar wat. Een prachtige film, waarin de rol van Elio vertolkt wordt door Timothée Chalamet en Oliver door Armie Hammer. Op de Oscars 2018 sleepte de film de prijs  voor ‘beste bewerkte scenario in de wacht. Een aanrader dus!

Carol (2015)

Carol, een rijke Amerikaanse dame, staat in de jaren50 op het punt te scheiden van haar man, waarmee ze een dochter heeft. Voor haar gaat Carol tijdens de kerstperiode op zoek naar een cadeautje. In een warenhuis ontmoet ze Therese, een jonge verkoopster. Ze leren elkaar beter kennen en van het één komt het ander. Carol komt voor een verschrikkelijke keuze te staan: een relatie met Therese en het risico om de voogdij over haar dochter verliezen, of bij haar dochter blijven en Therese verlaten. Een aangrijpende film waarin de hoofdrollen vertolkt worden door Cate Blanchett en Rooney Mara. De film haalde zes oscarnominaties maar wist er geen enkele te verzilveren.

The Green Book (2018)

Tony Lip is een ItaloAmerikaanse portier die in dienst wordt genomen als chauffeur van de Afrikaans-Amerikaanse pianist Don Shirley. Beide heren kenden elkaar voor de reis helemaal niet en er is een verschil in levensstandaard, maar toch worden ze tijdens een concerttournee door Amerika vrienden voor het leven. De film speelt zich af in het racistische Amerika van 1962. In de loop van de concerttournee wordt duidelijk dat Don Shirley door zijn huidskleur niet overal even hartelijk ontvangen wordt. Hij moet slapen in miserabele hotels, terwijl Tony zich veel meer kan permitteren. Later wordt ook duidelijk dat Don Shirley homoseksueel is, wat in die tijd ook geen evidentie was. Een aangrijpende film, gebaseerd op de echte vriendschap tussen Don Shirley en Tony Lip. De hoofdrollen worden vertolkt door Mahershala Ali en Viggo Mortensen en de film wist drie oscars in de wacht te slepen. Een prachtige film met een mooie boodschap.

Brokeback Mountain (2005)

Dit is de oudste film van de vijf, maar daarom niet minder aangrijpend. Jack Twist en Ennis del Mar zijn twee Amerikaanse cowboys die in 1963 een job krijgen van schapenhouder Joe Aguirre. Ze moeten zijn schapen naar Brokeback Mountain brengen en ervoor zorgen dat ze de zomer heelhuids doorkomen. Tijdens het maandenlange samenzijn groeien de mannen naar elkaar toe. Tock beslissen ze om na die bewuste zomer te trouwen met hun verloofdes. Enkele jaren later zien ze elkaar terug en die ontmoeting loopt niet van een leien dakje. De film wist drie Oscars in de wacht te slepen en de hoofdrollen werden vertolkt door Jake Gyllenhaal en de betreurde Heath Ledger.

Lees ook:

Jitse Lapeire

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.