Interview BB Concept: “Ik wil mensen terug met plezier doen sporten”

09/04/2020

Aan ondernemend jong volk is er in Kortrijk geen tekort. Benjamin Bonte is zo’n jonge ondernemer. Hij werkt als zelfstandig masseur, sportcoach en heeft ook zijn eigen kledinglijn. Twee jaar geleden startte hij in bijberoep en sinds januari werkt hij fulltime als zelfstandige. 

Vanwaar kwam het idee om te starten met BB Concept?

Een vijftal jaar geleden ben ik gestopt met studeren, want dat viel heel moeilijk te combineren met voetballen in Kortrijk. Mijn grote droom was toen om fitnesstrainer te worden, want dan kon ik bezig zijn met mensen en met sport. Door mijn kinesist kreeg ik ook interesse in sportmassages. Daarnaast leek het me ook altijd leuk een eigen kledinglijn te hebben. Daar zijn de drie pijlers uitgekomen: BB sports, BB relax en BB clothing.

Ik ben begonnen in bijberoep een tweetal jaar geleden, toen ik nog in WAAK werkte. In het begin was het heel erg zoeken en vooral onzeker zijn over mezelf en of ik het wel goed deed. Maar plots voelde ik dat het wel werkte. Mensen waren blij met de trainingen en daar kreeg ik wel zelfvertrouwen van.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door BB (@bbconcept8500) op

Hoe ga je zelf te werk als personal coach?

Ik ga het liefst persoonlijk te werk. De trainingen zijn één op één, in duo’s of in kleine groepjes van vier tot zes mensen. Als je aan 30 man training geeft, kan je nooit controleren of ze het allemaal juist doen. Je kan wel heel intensieve trainingen geven en veel calorieën verbranden, zoals in de fitness gebeurt, maar als iemand vijf weken vollenbak meedoet van op de laatste rij en hij doet een beweging verkeerd voor zijn knie, dan heb je een probleem.

Ik probeer mensen op een leuke manier meer te doen sporten. Ik geef bijvoorbeeld boksen, coördinatie en speelse oefeningen en gebruik geen vaste fitnesstoestellen. De meeste mensen die bij mij komen, willen de sportmicrobe opnieuw te pakken krijgen. Ze willen terug het gevoel hebben dat sporten wel leuk kan zijn en dat is wat ik hen ook probeer mee te geven. Ik hoor hen soms zeggen: “Ik had zodanig veel energie, ik ben nog eens gaan lopen”, “ik ben nog een keertje gaan fietsen”of “ik voel me terug beter in mijn vel.” Dat is wel echt mijn doel.

Wat waren de grootste moeilijkheden bij het zelfstandig worden?

De onzekerheid. Voor veel zelfstandigen is er veel onzekerheid. Wat gaat er gebeuren met mijn zaak na de coronamaatregelen? Wat gebeurt er als ik ziek word? Wat gebeurt er als klanten plots zeggen: “Goh ja, ‘k ga toch niet meer verlengen” en de helft van je klanten vallen weg? Nu ik naar een nieuw pand verhuis, wordt de huur een stuk hoger. Vroeger gaf ik massages thuis, deed ik de kleding online en de trainingen in een loods. In het nieuwe pand komen twee sportruimtes, een coworking space, twee massage- en twee yogaruimtes en er is ook een duplexappartement dus ik ga er zelf ook kunnen wonen.

Ik heb gelukkig een goede boekhouder. We hebben in januari samen gezeten en hij heeft me uitgelegd naar welk bedrag ik moest mikken om het pand te kunnen betalen, te kunnen leven en zelf nog wat te kunnen sparen. Ik heb nu dat bedrag in gedachten, maar soms moet je de stap naar een groter pand durven zetten, zelfs als je er financieel nog niet helemaal bent.

We hebben het al gehad over de onzekerheid die zelfstandigen hebben. Wat zijn voor jouw de redenen waarom je het wél wilde doen?

Ik merk gewoon dat als je doet wat je écht graag doet, als je je dromen najaagt, je nooit het gevoel hebt dat je werkt. Op mijn vorig werk had ik soms dagen dat ik opstond en dacht “Oh, shit”, terwijl ik die job wel heel graag deed. Ik mis de mensen waar ik mee werkte, de liefde en de warmte die ik van hen kreeg. Maar daar had ik wel het gevoel dat ik moest gaan werken. Sinds ik volledig zelfstandig werk, heb ik nog geen enkele dag het gevoel gehad dat ik gewerkt heb.

Door de coronamaatregelen liggen de trainingen even stil, maar Ben maakt wel workoutvideos die je gratis kan volgen. Zelf een keertje proberen? Check zeker de website en neem contact op.

Lees ook:

Emilie De Clerck

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.