Interview: pianist Julien Libeer over Molenbeek Kids’ Choir

03/05/2017

Op 6 mei komt pianist Julien Libeer naar aanleiding van het Brave New World festival zijn zijproject 'Molenbeek Kids' Choir' voorstellen. Een project dat kinderen uit de wijken van Molenbeek een stem wil geven en hen op speelse wijze 'elementaire waarden, respect, discipline en teamgeest' bij wil brengen. Boven boekhandel Theoria gaf hij op zaterdag 22 april een masterclass aan enkele jonge pianisten van het conservatorium Kortrijk, en daar hadden wij met hem een kort onderhoud over 'Do You Think You Can Dance?' en muziek in het algemeen.

Met ‘Do You Think You Can Dance?’ speelt Julien Libeer een thuismatch, want hij is geboren in Wevelgem en als jonge knaap volge hij pianolessen aan het conservatorium te Kortrijk. Weinigen weten dat Julien Libeer op die manier aan de wieg stond van de belangrijkste band van Kortrijk (en het land) ‘Balthazar’. Toen zij nog slechts een schoolband waren en Julien Libeer de pianopartijen voor zijn rekening nam bracht hij zanger Maarten Devoldere in contact met violiste Patricia Vanneste en de rest is zoals ze zeggen vaderlandse rockgeschiedenis. Voor Brave New World keert hij terug naar zijn geboortegrond met in zijn zog een koor van Molenbeekse kinderen en koorleider Zeno Popescu.

De kracht van samen zingen

Net zoals Brave New World en het Wilde Westen de schotten tussen Hedendaags en Klassiek willen neerhalen gelooft Julien Libeer in de kracht van muziek om eenheid te brengen waar verscheidenheid heerst. In zijn specifieke geval hebben we het dan over Molenbeek. Deze stad komt de laatste tijd enkel op een negatieve manier in het nieuws en daar wil Julien Libeer met het ‘Molenbeek Kids’ Choir’ verandering in brengen. Julien Libeer wil voornamelijk de kracht van samen zingen benadrukken. En door de vele concerten die ze spelen worden niet enkel de kinderen uit hun sociaal isolement gehaald maar ook hun naaste omgeving.

Het surplus van diversiteit

Het Molenbeek Kids’ Choir is een sociaal-artistiek project maar ‘Do You Think You Can Dance?’ wil tegelijk de klemtoon leggen op de muzikale kwaliteiten in het werk van Bartok & Kodaly dat wordt uitgevoerd. Het kinderkoor is een weerspiegeling van de diversiteit en mix van culturen in de gezangen van Kodaly en Bartoks pianomuziek. Zo kan dit project ons niet alleen leren dat schijnbare tegenstellingen verzoenbaar zijn, maar ook dat ze elkaar kunnen versterken. Dat diversiteit niet enkel gelijkstaat aan problemen maar dat een geslaagde integratie zelfs een surplus kan opleveren. Om die reden houdt Julien Libeer niet van de term ‘klassieke muziek’, omdat ‘klassieke’ muziek te verscheiden is om alle verschillende richtingen onder één noemer te plaatsen. Zo herbergt één cultuur ook altijd verscheidene muziekjes.

Nog meer jong geweld

Naast het koor zullen er op 6 mei ook jonge pianisten (met een leeftijd die schommelt rond de 10 jaar) van het conservatorium Kortrijk te horen zijn die stukjes uit ‘Mikrokosmos’ van diezelfde Bartok ten gehore zullen brengen. Jeugd, dans en volksmuziek zijn de codewoorden in deze voorstelling.

De muzikant als medium

Julien is van vele markten thuis, hij is niet alleen pianist en bezieler van het Molenbeek Kids’ Choir maar ook nog tv-presentator van ‘Studio Flagey’ op CANVAS. Daarin praat hij met andere muzikanten in de diepte over hun passie voor muziek. Hij gelooft heel sterk in de kracht van het enthousiasme. En wie – zoals hem – de kans krijgt zijn muzikale talent te ontwikkelen moet volgens hem zijn kennis doorgeven. Wie meer wil leren over Julien Libeer kan naar de documentaire kijken die over hem werd gemaakt met de titel: ‘Technique doens’t exist’.

Dieter Stockman

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.