Is ‘t Straatje altijd een uitgaansbuurt geweest?

08/06/2018

De Burgemeester Reynaertstraat, onder de studenten waarschijnlijk beter bekend als ‘t Straatje, kent een rijke geschiedenis. Nu is het een van de grootste uitgaansbuurten van Kortrijk en omstreken, maar is dat altijd zo geweest? Gingen ze 20 jaar geleden bijvoorbeeld ook naar “den Buga” op vrijdagavond? Werd er toen ook zo hard gefeest? En werden er toen ook al Bicky’s verorberd bij Thelma en Louise?

Stradivarius

Nr. 9 in de Burgemeester Reynaertstraat is waar nu de Stradivarius staat, toch wel een van de goedkopere cafés in de straat. De kroeg heeft wel niet altijd zo geheten, want van 1955 tot 1982 was dit nog Café Central. In de volksmond zeiden ze ook wel eens Bij Palmierke, naar de toenmalige uitbaatster, Palmyre Verlinde. Zij was voordien waardin van Café Central op de Grote Markt, maar ze nam het uithangteken mee naar ‘t Straatje.

In 1977 veranderde de benaming naar 1302 en het was toen het lokaal van de Volksunie. Daarna werd het Het Voske, waar Vlaamse nationalisten samenkwamen. Sedert 1993 werd het dan de Stradivarius, zoals we het vandaag nog steeds kennen. Bij het ontstaan was het wel een lokaal voor Weight Watchers, waar het gewicht van de leden regelmatig werd nagegaan, met tips om af te slanken.

Bar Luxe

Dit café op nummer 11 kent een eerder tragisch verleden. Tandarts Talpe, die hier toen woonde, overleed op 23 oktober 1963 samen met zijn dochter bij de kachel, aan een CO-vergiftiging. Na dit jammerlijk overlijden werd het in 1974 het Chinees restaurant Peking, wat enkele jaren stand hield, tot het in 1986 De Gouden Draak werd. In december 1995 werd het dan uiteindelijk de Sens Unique, dat ook maar een grimmig bestaan gekend heeft. Het is meermaals gesloten geweest wegens vechtpartijen, waar soms ook eens messen aan te pas kwamen. Gelukkig werd het onlangs overgenomen en is het nu Bar Luxe, wat veel succesvoller is dan al wat ervoor kwam. Houden zo, zouden we zeggen!

Café 56

Bockor, Omer, Kriek … De beste biertjes uit de streek komen toch wel van Brouwerij Omer Vander Ghinste. Maar wisten jullie dat de brouwer nog in de Burgemeester Reynaertstraat heeft gewoond? Op nummer 13 om precies te zijn. Op deze locatie zijn het vanaf de jaren zestig tot nu altijd al danscafés geweest. In het begin had je er Dancing King. Van 1970 tot 1980 was het café Beach Comber. In de jaren tachtig kon je er terecht in Jadadde en daarna werd het Bugatti, de voorloper van Café 56. Nu weten jullie ook meteen vanwaar de bijnaam “den Buga” komt! Het heette voordien zo omdat de toenmalige eigenaar, Curt Houthooft, een fan was van oldtimers. Nu is het een van de meest succesvolle cafés uit het straatje. Ze werden trouwens al meermaals uitgeroepen tot beste café van Vlaanderen!

De Geverfde Vogel

Van het ene feestcafé naar het andere! In de Geverfde Vogel is het ieder weekend over koppen lopen, maar voor 1959 kon je er terecht om je kleren te laten vermaken. Kleermaker Hendrik Maes had hier, op nr. 15, zijn atelier. Van 1959 tot 1972 gebruikte café A l’Etoile D’Or het uithangbord van Hendrik, namelijk een grote vergulde ster. Hierna werd het café De Zwijneblaas en in 1979 al werd het De Geverfde Vogel, zoals we het vandaag nog steeds kennen, dat sinds 1982 uitgebaat werd door Dirk Van den Broeck. Misschien nog een klein wist-je-datje: het café is vernoemd naar de titel van een boek van de Poolse schrijver Kozinski.

Den Trap

We zitten al aan nummer 19. Of beter nog: de kelder van nr. 19. Hier werd in de jaren zestig café Les Jacobins, beter bekend als de Jacobijnenkelder, ingericht. Daarna was het voor een jaar café Crème, waar geregeld een Zuid-Amerikaans orkestje optrad. Sinds 1989 is de benaming Den Trap geworden. Dit is ongetwijfeld een van de gezelligere cafeetjes in de straat, waar trouwens nog steeds vaak kleine concerten worden gehouden. Den Trap is aangesloten bij Den Bras, het grotere café bovengronds.

Trivia

Op nummer 4 (dat is aan de andere kant van de straat) is ooit nog een huis van plezier geweest, genaamd Rialto, waar twee diensters van achter het raam naar de voorbijgangers wenkten. Nu kennen we het even huisnummer vooral van Thelma & Louise, de frituur waar je tot een gat in de nacht terecht kan om de zin naar vettig voedsel te stillen, bestaat al sinds 1991. De naam verwijst naar een film van Ridley Scott.

Picture by Beeldbank Kortrijk

Jelle Hackx

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.