Jeugdbewegingen krijgen gratis sneltesten voor vertrek op kamp

15/07/2021

Kortrijkse jeugdbewegingen die nog op kamp moeten vertrekken krijgen van Zorg Kortrijk 1.500 gratis sneltesten ter beschikking, goed voor alle leden, leiding en logistieke medewerkers. De testen worden door verplegend personeel uitgevoerd in verschillende woonzorgcentra maar zijn niet verplicht. Scouts Groeninge ging alvast in op het initiatief.

In Kortrijk zijn er nog 14 groepen die op kamp vertrekken deze zomer. Zij kunnen een woonzorgcentrum in hun buurt contacteren om hun groep er te laten testen. De groepen beslissen zelf of ze ingaan op het initiatief: het is namelijk niet verplicht volgens de huidige coronamaatregelen en het levert geen extra versoepelingen of vrijheden op. Julie Van Collie, leidster van de Tarpanners, een tak van Scouts Groeninge legt uit waarom zij enthousiast zijn.

“Wij gaan op kamp van 15 tot 25 juli. We zijn met allemaal meisjes die in het derde vierde middelbaar zitten. De vakantie opent voor hen opties om dingen te doen: om te reizen en op vakantie te gaan. Dus we beseften: we hebben een grotere kans om een besmet persoon mee te hebben omdat ze al op vakantie of kamp waren geweest.”

Rekenen op verantwoordelijkheidszin

“Met de leiding hebben we zelf beslist dat we iets moesten doen. We dachten: een sneltest is wel mogelijk want die kan je bij de apotheek halen. Maar toen kwam Stad Kortrijk af met de boodschap dat zij die gratis testen konden aanbieden. Dus ja, nu zijn we hier. En we zijn heel blij dat we met een kleiner risico op kamp kunnen vertrekken.”

“We hebben er wel even over nagedacht, maar uiteindelijk waren we het unaniem eens: het is niet leuk als je positief test en dat je dan niet mee kan, maar het is nog minder leuk als een heel kamp afgesloten moet worden.” De leiding moedigt hun leden aan om zich te laten testen meer verplichten doen ze niet: “Het is niet verplicht voor de leden maar wel aangeraden. We verwachten het wel, we rekenen op hun verantwoordelijkheidszin.”

Als er een lid positief test, zullen de gekende maatregelen gevolgd worden. “Besmette leden gaan in quarantaine voor zolang het moet en doen nog een extra test als dat verplicht of aangewezen is. We volgen daarin gewoon de regels zoals ze opgelegd zijn.”

Het volledige interview met Julie kan je hieronder beluisteren.

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.