Jeugdhuis is agressieve controles beu

28/03/2017

Tijdens een drugscontrole in het jeugdhuis Reflex beet een politiehond in de rug van een vrouw. De jeugdhuizen zijn de agressieve aanpak van de controles beu en willen een gesprek met de burgemeester Vincent Van Quickenborne.

De Kortrijkse politie controleert de jeugdhuizen steeds vaker op drugs. Zo ook tijdens de nacht van 18 op 19 maart. Vijf fuifzalen, Reflex; Carrement; Obee; Tranzit en Theehuis, kregen de politie over de vloer. De politie controleerde er 685 jongeren, waarvan 25 positief testten op het bezit en gebruik van drugs. De samenwerking met de cafés verliep in het algemeen vlot. Op één uitzondering na: jeugdhuis Reflex.

Politiehond gehoorzaamt niet       

In jeugdhuis Reflex in de Doorniksewijk was er aanvankelijk veel sfeer, maar tijdens de drugscontrole liep het fout. Iemand die al wat gedronken had, daagde de politie uit. Daarop reageerden zes agenten door de man op de grond te drukken. Zijn vriendin ging naar hen toe, maar toen beet een politiehond in haar rug. Een aanwezige heeft de hond dan kunnen lostrekken van het slachtoffer. Het voorval was de druppel voor het jeugdhuis, vertelt bestuurslid Mathieu Vandenberghe aan Het Laatste Nieuws: “De avond was verknald, voor de zoveelste keer.”

Commissaris Filip Devriendt zegt in Het Laatste Nieuws dat het incident genuanceerd moet worden: “De man weigerde gevolg te geven aan onze bevelen en viel een politieman aan. De politieman die de man wilde boeien, werd op zijn beurt aangevallen door zijn vriendin. Dat gebeurde vlak bij de hondengeleider, die daar stond om zijn collega’s te beschermen.”

Antidrugsbeleid

Jeugdhuis Reflex werd de afgelopen acht maanden al zeven keer gecontroleerd. Daar zijn ze niet tegen de drugscontroles, maar wel tegen de manier waarop dit gebeurt. De agressiviteit en het machogedrag passen volgens hen niet in een antidrugsbeleid. Daarom willen ze nu een gesprek met de burgemeester van Kortrijk, Vincent Van Quickenborne.

Het slachtoffer hield er een rugwonde aan over en deed al aangifte. Maar de Kortrijkse politie loste het probleem nu intern op met Mathieu Vandenberghe. Hoe dat gebeurde, is niet duidelijk. Of er dus nog een staartje gebreid wordt aan het voorval, is maar de vraag. Verder wenste de Kortrijkse politie geen commentaar te geven op het incident.

Pauline Farazijn

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.