Jong Kortrijk Spreekt! toont straffe realisaties

20/09/2016

Wat als kinderen de baas waren? Onder de vlag van Jong Kortrijk Spreekt mochten de kinderen van de basisscholen Drie Hofsteden, V-TEX en Sint-Jozef zélf aangeven wat ze wilden veranderen aan hun buurt, de Sint-Janswijk. Nu, een jaar verder, presenteerden de kinderen hun straffe stoten in het buurtcentrum V-TEX.

Met een mooie presentatie en groots buurtfeest (ook een van de initiatieven van de kinderen) sloot het project ‘Jong Kortrijk Spreekt!’ deze vrijdag af in buurtcentrum V-TEX. De lijst van verwezenlijkingen door de kinderen is indrukwekkend; een jaar lang brainstormen, kinderwijkjournaals maken, workshops organiseren, infrastructurele veranderingen.. De lijst is amper te tellen.

Bij Quindo dacht een kinderwijkparlement na over verschillende manieren om leeftijdsgenoten te bereiken en te betrekken bij het volledige project. Onder professionele begeleiding maakten ze zelf een website, twee kinderjournaals, muurkranten en zoveel meer. Op die manier maakten ze hun project bekend en konden ze iedereen op de hoogte houden van de genomen stappen en het verdere vervolg.

Wat zou jij in je wijk veranderen?

In 2014 lanceerde Thuis in de Stad, een initiatief van het Vlaams stedenbeleid, een projectoproep voor originele en vernieuwende projecten. De focus lag toen op een kindvriendelijke stad. Samen met basisschool Drie Hofsteden, basisschool Sint-Jozef en buurtschool V-Tex ontstond het project ‘Jong Kortrijk Spreekt!’. Honderden kinderen uit de buurt dacht na over de vraag: wat zou ik in mijn wijk veranderen?  Er kwamen heel wat leuke ideeën binnen, die geclusterd werden in verschillende thema’s. Tijdens de Budget Games selecteerden alle kinderen samen wat voor hen het belangrijkst was. In totaal kwamen er een twintigtal projecten naar boven om, binnen het budget van 30.000 euro, uit te voeren. Op het slotfeest, vrijdag in Buurtcentrum V-TEX, werden de realisaties trots voorgesteld.

Het volledige parcours van Jong Kortrijk Spreekt! kan je hier terugvinden.

Een greep uit de vernieuwingen en realisaties in de buurt dankzij Jong Kortrijk Spreekt!:

 • Er kwam een leuke trampoline op het speelpleintje aan de Sint-Janskerk.
 • We kochten 30 paar sportschoenen die alle kinderen in de buurt kunnen gebruiken als ze willen sporten in of aan het Poortgebouw V-Tex.
 • Er kwam een pannavoetbalkooi.
 • We kochten 120 fluohesjes voor de veiligheid van de kinderen in het verkeer. Dat ging samen met een workshop veilig fietsen naar school.
 • We installeerden een drinkwaterfontein aan het Poortgebouw. Tijdens de afgelopen warme weken werd daar dankbaar gebruik van gemaakt.
 • Er werd een fietsmarkt georganiseerd voor de kinderen uit de buurt.
 • We organiseerden drie kindercinema’s, waar iedere keer meer dan 100 kinderen op afkwamen.
 • We organiseerden twee workshops ‘filmen en monteren’. Kinderen leerden er de basisvaardigheden om een professioneel filmpje te maken.
 • We realiseerden drie wijkjournaals.
 • Er werden tijdens een bloembakkenactie door 40 kinderen meer dan 100 bloembakken verdeeld in de buurt.
 • Meer dan 60 kinderen namen deel aan een actie om zwerfvuil op te ruimen.
 • We organiseerden een workshop waarin we leerden koken met voedseloverschotten.
 • We timmerden zelf mooie bankjes van houtafval uit de buurt.

Timon Van De Voorde

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.