Jong talent boven: Kortrijk Creativity Week in 5 vragen en antwoorden

09/10/2019

Aan creativiteit geen gebrek in Kortrijk, dus waarom organiseren we geen Kortrijk Creativity Week? Dat is wat Designregio Kortrijk moet gedacht hebben. Binnen twee weken is het zover, dan wordt Kortrijk Weide vijf dagen lang omgetoverd tot een creatieve ontdekkingsplaats waar jong talent centraal staat.

Wat is het doel?

Heel simpel: jonge creatievelingen in de kijker zetten vanaf vanaf woensdag 23 tot en met zondag 27 oktober. “Het wordt een echt feest van de creativiteit, waarbij we willen tonen waar al die jonge mensen elke dag mee bezig zijn”, legt Lisa Declercq van Designregio Kortrijk uit. Tot vorig jaar heette de vijfdaagse nog ‘Week van het Ontwerpen’. Nu ligt de focus op allerlei domeinen en niet enkel op design, vandaar de naamswijziging.

De toegang is gratis maar als je bijvoorbeeld een drankkaart koopt, gaat de opbrengst naar Radio Respect. Dat is de sociale werking van Quindo, waarmee het medialab inzet op het versterken van kwetsbare kinderen en jongeren.

Over welke creatievelingen gaat het precies?

Tijdens Kortrijk Creativity Week staan opvallend veel Kortrijkse jongeren centraal. Hoe kan het ook anders? Kortrijk is sinds 2017 lid van UNESCO Creative Cities Network.

Elise Vandeplancke is een van die Kortrijkse talenten. Haar illustraties zijn het resultaat van een drang die ze niet kan tegenhouden. Ze vindt het leuk om visueel veel te vertellen. “Nu zijn het illustraties, maar dat kan later nog evolueren”, vertelt Vandeplancke. Inspiratie haalt Elise vooral uit wandelen, gesprekken afluisteren en rondkijken. Haar geheim? Een dutje van twintig minuten, waarna ze aan haar bureau gaat zitten met koffie en erin vliegt.

De illustratrice van eigen bodem werkt tijdens Kortrijk Creativity Week mee aan de installatie ‘Ontwerp De Stad: de toekomst van de Kortrijkse Noord-Zuidas’.

(lees verder onder de illustratie)

Waar vindt Kortrijk Creativity Week plaats?

De centrale plek van het hele gebeuren is Kortrijk Weide. Je weet wel, het stadsdeel met onder meer zwembad Lago Weide en jeugdcentrum Tranzit. Die keuze is niet toevallig. “De site is bekend bij veel verschillende doelgroepen. Denk maar aan studenten, cursisten van CVO Miras, ondernemers, kinderen die naar het nieuwe zwembad gaan … Bovendien is het een prachtig ontwerp dat tot nu toe misschien iets te weinig uitgespeeld wordt”, klinkt het.

Voor wie is het evenement bedoeld?

Tijdens de week mikt Kortrijk Creativity Week vooral op professionelen, maar ook verschillende scholen komen langs voor een rondleiding. Tijdens het weekend is het aanbod ideaal voor een familie-uitje. Enkel wie wil afzakken naar KCW op woensdag 23 oktober, moet op voorhand inschrijven.

Student? Zowel tijdens de week als het weekend kan je terecht op de vijfdaagse. De expo van studentenprojecten en het inspirerende café voor één nacht ‘Buda Libre’ zijn alleszins aanraders.

(lees verder onder de foto)

Wat mag je niet missen?

Bring Your Own Beamer op zaterdag 26 oktober! Tientallen visuele en digitale kunstenaars verzamelen dan op Kortrijk Weide en nemen hun eigen beamer mee voor een showcase van hun werk en experiment. Dit resulteert in een parcours van indrukwekkende video- en projectie-installaties. Ben je zelf een artiest? Schrijf je hier in.

Kortrijk Creativity Week is een samenwerking tussen Designregio Kortrijk, Howest, stad Kortrijk, Voka West-Vlaanderen, Intercommunale Leiedal en Biënnale Interieur.

LEES OOK

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.