Jongeren redden bedrijf van faillissement

13/03/2018

Leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs van vier Kortrijkse scholen leren hoe het is om te ondernemen. Dit gebeurt aan de hand van het interactief stadsspel PlanTrekkers, onder begeleiding van Quindo, waarbij de deelnemers een fictief bedrijf moeten redden van het faillissement.

Tijdens deze Serious Urban Game, een concept van [ew32], staan de jongeren in de schoenen van bedrijfsleiders die hun bedrijf nieuw leven moeten inblazen. Op basis van een marktonderzoek in het centrum van Kortrijk heroriënteren de scholieren zich en ondernemen ze actie. Voor advies kunnen ze terecht bij enkele lokale organisaties, van het ondernemersloket tot een vastgoedkantoor.

PlanTrekkers

Het hoofddoel van de game is om jongeren te laten kennismaken met het thema ‘ondernemen’ en hen bewust te maken van hun talenten en competenties. Daarnaast ervaren ze dat een onderneming begint bij een goed idee en dat ook de ondernemingszin van een werknemer beloond kan worden. Omdat het spel heel ervaringsgericht is, zijn de jongeren vaak enthousiast en krijgen ze goesting om zelf aan de slag te gaan, klinkt het.

Iedereen ondernemer

Onder het mom van ‘al doende leert men’ werken de jongeren rond ondernemerschap. Tijdens het spel doen de scholieren beroep op hun talenten en ervaren ze hoe ze een idee stap voor stap kunnen uitvoeren. Na de Serious Urban Game werken ze verder op hun origineel idee. Onder de vleugels van Voka en de Kortrijkse businesscoaches van SPEK (Student Platform Entrepreneurship Kortrijk) leren de jongeren vervolgens hoe ze hun concept moeten pitchen. Met andere woorden: hoe overtuig je anderen van de meerwaarde van je eigen concept? 

Broos Claerhout

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.