Journalisten hoeven niet te vrezen voor hun toekomst

14/05/2018

De laatste maanden komen de traditionele nieuwsmedia onder vuur te liggen in tijden van fake news. Maar hoeft de journalistiek nu echt te vrezen voor zijn toekomst? Steffy Merlevede, sportjournaliste bij Sporza en Radio 1, vertelt over de toekomst van de journalistiek.

Meer en meer zien we dat snelheid een belangrijk gegeven wordt. Time is money. De social media racen als het ware tegen elkaar om de primeur te hebben. Dat leidt vaak tot fake news. De traditionele media moeten daar een duidelijke rol in nemen volgens Merlevede. Kranten en nieuwsprogramma’s moeten als het ware de gids naar betrouwbaarheid zijn.

“Sinds fake news in het nieuws is gekomen, is er een golf ontstaan. Mensen zijn kritischer aan het worden, zeker op social media. Sommigen laten Twitter en Facebook voor wat het is en gaan terug vertrouwen op de traditionele media.”

Ook streamingdiensten als Spotify nemen een belangrijke rol in. Toch moet de radio niet meteen gaan vrezen. Vroeger legden mensen ook cassettes en cd’s op, dus daar zal Spotify ook geen verandering in brengen. Volgens Merlevede zijn ook podcasts gewoon aanvullend omdat je dat niet terugvindt op de radio. Mensen blijven trouw aan de radio omdat mensen ook graag het nieuws volgen en op de hoogte blijven van het verkeer in de spitsuren.

Met andere woorden: de rol van journalisten is nog lang niet uitgespeeld.

Beluister hieronder iGeneration van vrijdag 4 mei.

Jules De Jonghe

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.