K-Town T-shirtbattle voor Wereldwaterdag

12/03/2020

Op 22 maart is het Wereldwaterdag, een internationale dag waarop landen de wereldwijde waterproblematiek proberen kenbaar te maken. Join For Water organiseert in Kortrijk Wereldwaterdag@school, een actie waarbij lagere en secundaire scholen tegen elkaar strijden en zich zo mee inzetten om water te besparen. Op 20 maart vindt daarvan het toonmoment plaats.

De slogan van deze editie luidt ‘iedereen waterdragers‘. Bij waterdragers denken we al snel aan mensen in het zuiden die drinkbaar water dragen van een afgelegen bron tot bij hun leefplaatsen. Maar volgens Join For Water zijn wij allemaal waterdragers, niet omdat we letterlijk water dragen, maar doordat water verborgen zit in onze kledij. Om één T-shirt te maken wordt namelijk 2.700 liter water gebruikt. Dat staat gelijk aan drie jaar drinkbaar water voor één persoon. Door duurzame keuzes te maken, kan water worden bespaard. Dat is belangrijk omdat veel van de goederen die wij kopen afkomstig zijn uit ontwikkelingslanden die al te kampen hebben met waterschaarste.

Inzamelactie Wereldwaterdag@school Kortrijk

Eén van de acties die georganiseerd wordt, is de T-shirtinzamelactie. Kortrijkse scholen worden uitgedaagd zo veel mogelijke oude T-shirts die nog in goede staat zijn in te zamelen en een tweede leven te geven via de Kringloopwinkel. Er wordt na de actie gemeten hoeveel keer het Lagozwembad op Kortrijk Weide symbolisch met uitgespaard water gevuld zou kunnen worden.

Zelf ook meedoen? Dat kan! Vóór 19 maart kan je T-shirts zelf brengen naar het centraal entrepot van De Kringloopwinkel (Warande 9, Heule). Op 19 maart kan je de T-shirts op school laten ophalen door de Kringloopwinkel. Ook op 20 maart tijdens het toonmoment zelf worden nog T-shirts ingezameld. Meer informatie en inschrijven kan hier.

Scholenwedstrijd K-Town T-shirt Battle

Stad Kortrijk en Join For Water organiseren samen ook de scholenwedstrijd K-Town T-shirt Battle. Ze dagen leerlingen van het lager onderwijs uit om een oud T-shirt een nieuwe bestemming te geven en dit in een filmpje te presenteren. De leerlingen van het secundair onderwijs kregen de opdracht na te denken over duurzaamheid door een T-shirt te maken dat een duurzaam verhaal vertelt. Ze krijgen op het toonmoment de gelegenheid om hun insteek toe te lichten in een korte pitch. Een jury kiest uiteindelijk de beste ontwerpen.

 

Lees ook:

Emilie De Clerck

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.