Ken je deze apps nog?

01/10/2019

De digitale wereld evolueert enorm snel. Iedereen downloadt voortdurend apps en verwijdert ook apps die niet meer relevant zijn. Hier een kort overzicht van apps die (net niet) in de vergetelheid zijn geraakt.

Vine

De razend populaire app Vine komt iedereen wel bekend voor. De app werd in 2013 gelanceerd door Twitter. Het concept was heel simpel: een video maken binnen zes seconden. Vooral bij jongeren kon de app op heel wat aandacht rekenen. Tal van ‘Viners’ kregen miljoenen volgers. Nu zijn de meesten te vinden op YouTube of TikTok, die andere app waarmee je korte video’s kan maken.

In 2016 kondigde Twitter aan dat Vines delen voortaan alleen maar zou kunnen via Twitter. Een jaar later kwam er een einde aan de app. Ontwikkelaar Dom Hoffman kondigde enkele jaren geleden wel V2 aan, de gedoodverfde opvolger van de app. De ontwikkeling loopt echter vertraging op door financiële en juridische problemen.

Om de goeie oude Vine-tijden te herbeleven, vind je hieronder een compilatie van de grappigste, bekendste Vines allertijden.

(lees verder onder de video)

Happening

Met de gekke challenges van Happening tilde je een feestje steevast naar een hoger niveau. Zo moest je bijvoorbeeld als eerste een foto nemen terwijl je een banaan at, of terwijl je een koprol deed. Enkele jaren geleden was deze app echt razend populair in bijna elke vriendengroep. Dankzij Happening kon je naast de opdrachten ook makkelijk afspreken met vrienden. Zelfs boodschappenlijstjes delen was mogelijk, handig om je kotgenoten te laten weten wanneer de chocopot opnieuw leeg is.

De app is echter nog niet helemaal voltooid verleden tijd, je kan Happening nog steeds downloaden.

Flappy Bird

Een vogeltje dat terechtkomt in de wereld van Mario, zwevend tussen pijpleidingen. Klinkt raar? Nochtans kent iedereen het wel, het is de setting van het wereldbekende spelletje Flappy Bird. De app werd in 2013 ontwikkeld door de Vietnamese Nguyễn Hà Đông. Je moet op het vogeltje drukken en het navigeren tussen de groene pijpen. Wat begon als een ontspannend spelletje na een dag hard werken, evolueerde al snel in een obsessieve trend. Het spel ziet er dus onschuldig uit maar er is een duistere kant aan. Het spel werd een hype en maker Hà Đông verdiende er al snel 50.000 dollar per dag mee, tot Flappy Bird in februari 2014 onverwachts uit alle app stores verdween.

De verslavende aard van het spel dreef enkele jongeren tot het uiterste. Zo dreigden sommigen zelf met zelfdoding als de ontwikkelaar het spel zou offline halen. En nu is de originele versie van Flappy Bird nog steeds nergens meer te downloaden. Zo komt aan de mooiste liedjes ook een (duister) einde.

Foursquare

De dag van vandaag is Swarm het bekendste platform om in te checken, maar wanneer Foursquare gelanceerd werd in 2009 was Swarm nog gewoon een functie van Foursquare. Met die app kon je naast inchecken ook muntjes verzamelen, burgemeester worden van bepaalde locaties en reviews schrijven. Bij de lancering van Swarm in 2014 kwam daar verandering in. De zogenaamde incheck-functie is van Foursquare naar Swarm verhuisd, en Foursquare concurreert nu met die andere review-app Yelp. De app liet het speelse karakter achter bij Swarm en focust nu vooral op toeristische doeleinden.

LEES OOK

Justine Cottenie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.