Ken jij de nieuwe Letterzetter al?

14/06/2019

Schrijfster Anneleen Van Offel is de nieuwe Letterzetter van Kortrijk tot juni 2021, zeg maar de stadsdichter. De Gentse woordkunstenares is de opvolgster van Jonas Bruyneel die afscheid nam begin juni.

Wat is een Letterzetter?

Kortrijk kiest sinds 2015 voor een alternatieve invulling van het klassieke stadsdichterschap door het officiële mandaat van stadsdichter te geven aan een Letterzetter en een groep jonge kunstenaars uit de regio, het Lettertypecollectief. De Letterzetter brengt woordkunst naar de openbare ruimte en leidt jonge kunstenaars op tot creatieve ondernemers.

Wie is Anneleen Van Offel?

De 27-jarige schrijfster is geboren in Antwerpen maar woont in Gent. Ze studeerde woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Momenteel schrijft Van Offel aan een debuutroman voor Uitgeverij Lebowski en publiceert regelmatig kortverhalen, poëzie en columns in literaire tijdschriften zoals Kluger Hans, de Revisor, Hard // hoofd en De Optimist. Ze is zelf redacteur van het toonaangevende literaire magazine Deus Ex Machina.

Als organisator is ze vooral bekend als programmator en presentatrice van de Sprekende Ezels in Gent, een podium voor jonge kunstenaars. En voor het project ‘Instagrannies’ van Bond zonder Naam voert de woordkunstenares tachtigplussers op als de oudste influencers van Vlaanderen door hun levenswijsheden los te laten op Instagram. We zijn al benieuwd wat ze met de Kortrijkse oma’s zal aanvangen.

(lees verder onder het album)

We hebben een nieuwe Letterzetter, zeg maar de stadsdichter van Kortrijk. Ze heet Anneleen Van Offel, is afkomstig van…

Geplaatst door Quindo op Maandag 10 juni 2019


Kortrijk, Kortrijk, Kortrijk…

Met ‘Echo’ als thema wil Van Offel de stad laten weerkaatsen in het werk van de Lettertypes die ze de komende twee jaar aanvoert. Zo wil ze de stad een stem geven, de stad ‘vertalen’. Daarmee bouwt haar traject verder op het verdienstelijke werk van Deerlijkenaar Jonas Bruyneel.

In de onderstaande video laat de nieuwe Letterzetter inwoners van Kortrijk de zin “ik ben de wereld rondom mij” alvast doorfluisteren aan elkaar. We zien hoe die zin in elk van hen weerkaatst en vervormt, hoe hij zijn weg zoekt door de stad en hoe de stad beweegt in taal.

(lees verder onder de video)

LEES OOK

Pics by Serge Bonehill

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.