Ken jij het verhaal achter de Broeltorens al?

28/09/2018

Van 18 juni tot 16 september lokten de Broeltorens bijna 20.000 bezoekers van over de hele wereld naar Kortrijk. De twee torens zijn kenmerkend voor Kortrijk, maar wat is de geschiedenis achter deze torens?

De Broeltorens zijn gelegen aan de Broelkaai in Kortrijk bij de Leie. Tegenwoordig behoren de torens tot een van de trekpleisters van Kortrijk en dienen ze als het toneel voor verschillende kunstwerken van PLAY Kortrijk, maar dat is niet altijd zo geweest.

Speytorre en Armorietorre

De torens dateren uit de middeleeuwen en ook al zien ze er hetzelfde uit, ze stammen allebei uit verschillende periodes. De oudste van het stel, ook wel de ‘Speytorre’ genoemd, werd in 1385 samen met de brug gebouwd. Deze waren onderdeel van een stadsmuur en van het grafelijk kasteel van Kortrijk. Daar verbleven de graven van Vlaanderen. De tweede toren werd 30 jaar later gebouwd en diende als opslagplaats voor wapens en voor het gebruik ervan. Vandaar de naam ‘Armorietorre’.

Brugheilige Johannes Nepomucenus

De torens zijn verbonden door de Broelbrug. In het midden van de brug staat een standbeeld van Johannes Nepomucenus. Hij is de belangrijkste brugheilige van Europa en behoedt bruggen en rivieren voor onheil.

(lees verder onder de foto)

Ondanks dat onze vriend Johannes over de brug waakt, kon hij niet voorkomen dat de brug een aantal keren verwoest werd. Zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog werd de brug vernield door de Duitsers, maar telkens werd ze heropgebouwd. De torens zijn de nu enige overblijfselen van de oudste stadsmuur van Kortrijk.

Seppe Van Ackerbroeck-Pairon

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.