Kerels zijn klaar voor een nieuwe Guldensporenslag volgend seizoen

11/07/2020

Dat er chaos is in het Belgische voetbal is een understatement, er is ook nog altijd geen zekerheid dat de competitie op de geplande datums van start kunnen gaan (8,9 en 10 augustus). Wat wel een zekerheid is, is dat de Kortrijkse Kerels van Yves Vanderhaeghe er volgend seizoen zullen staan en dat de ploeg er een zal zijn die 95 minuten lang zal strijden voor een goed resultaat. Met deze ploeg kun je naar de oorlog, dat kun je nu al zeggen.

Vrijdag hielden de Kerels het Sporting Charleroi van oud-trainer Karim Belhocine op een 1-1 gelijkspel. Een goed resultaat, want de Zebra’s eindigden vorig seizoen op een knappe derde plaats. Het was een goede partij van de Kerels, al moesten ze vaak wel de wedstrijd ondergaan. Ze kwamen op voorsprong met een penalty van Stojanovic, na een overtreding van doelman Penneteau op Yani Van Den Bossche. Charleroi reageerde meteen en maakte ook redelijk snel gelijk, na een ongelukkige owngoal van Hines-Ike op een deviatie van Van Der Bruggen. Daarna waren er genoeg kansen voor beide ploegen in de eerste helft, maar scoren deden ze niet meer.

In de beginfase van de tweede helft waren er nog wat kansen, zowel voor Moffi als voor Lepoint. Maar toen zij samen met zeven anderen naar de kant gingen (met ook onder andere Van der Bruggen en Makarenko) konden ze geen grote kansen meer creëren. Nieuwkomer Michiel Jonckheere maakte op het middenveld wel een gretige indruk. Hij zorgde voor enkele goede interventies en probeerde ook vaak de flankspelers (Mboyo en Ajagun) te lanceren met een diepe bal. Maar tijdens de wedstrijd viel het wel op dat, zodra de sterkhouders in het middenveld naar de kant waren, Charleroi gemakkelijker voor meer gevaar door het centrum kon zorgen. Maar de manschappen van Yves Vanderhaeghe konden standhouden en sleepten toch een goed resultaat uit de brand tegen een sterke tegenstander.

Vormpeil van de sterkhouders is aan het stijgen

Wat mij vooral opviel in deze oefenwedstrijd, was dat de sterkhouders van vorig seizoen erg aanwezig waren en ook flitsen van een goede vorm lieten zien. Die vorm was er nog niet helemaal, maar mits een goede voorbereiding en enkele goede wedstrijden moet die er zeker komen. Jakubech leidde vanuit zijn doel en had ook enkele goede saves in huis, Lepoint en Van Der Bruggen zorgden voor de nodige rust op het middenveld en Stojanovic en Moffi lieten ook al zien dat ze met veel lef en zin op het veld staan. Lepoint lijkt trouwens een cruciale speler te worden in het systeem van Vanderhaeghe, hij heeft een belangrijke rol in het middenveld en gaat ook vaak mee in de aanval.  In de tweede helft zorgde hij ook voor de enige grote kans van de ploeg in die helft.

De trainer gaf veel jeugdspelers ook een kans, zoals Brice Verkerken, Yani Van Den Bossche en Loïc Ritière. Vooral Van Den Bossche zorgde vanop zijn rechterflank geregeld voor gevaar, had een goede actie en vaak ook een goede pass in huis. Toch iemand om in de gaten te houden. Nieuwkomer Gilles Dewaele toonde zich in de eerste helft en liet toch zien dat hij een goede, stevige verdediger is die ook een goede pass in de voeten heeft. Sterkhouder Kristof D’haene was er niet vanop zijn vertrouwde linksbackpositie, Ritière stond in zijn plaats. Hij liet ook al zien dat hij geen doetje is. Bij momenten combineerde de ploeg goed en dat resulteerde ook in enkele mooie kansen, vooral in de eerste helft. Onder andere de penalty voor de Kerels kwam er na goed combinatiespel tussen Stojanovic en Moffi. Ook na het tegendoelpunt van Charleroi bleef de ploeg gedisciplineerd verdedigen en konden ze door enkele goede passes zelf ook wat gevaar creëren. Dat lijkt nog een belangrijk aspect van de ploeg te worden volgend seizoen: een team dat bereid is om tot de 95e minuut te strijden voor een goed resultaat. Met deze jongens kun je naar een nieuwe Guldensporenslag, dan kan je nu al zeggen.

Nog veel gepuzzel voor ideale elf

Zoals al eerder gezegd, lieten de sterkhouders ook al bij momenten zien dat ze met een stijgend vormpeil zitten. De ploeg speelde op geen enkel moment met zijn sterkste elf, wat ook logisch is. Vanderhaeghe wil de jeugd en andere spelers die vorig jaar op de bank zaten een kans geven om te zien of zij zich kunnen profileren tot toekomstige sterkhouders. Het is ook nog altijd maar de tweede oefenwedstrijd na de lockdown, dus kan de ploeg ook nog niet honderd procent op elkaar ingespeeld zijn. Kristof D’haene was er nog niet, net als Derijck en De Sart. Zij herstellen allebei nog van een blessure. De trainer zal nog wat moeten puzzelen de komende oefenwedstrijden om te zien met welke spelers hij zijn sterkste elftal kan opstellen in de eerste competitiewedstrijd tegen Eupen. Maar mijn gevoel is dat, als Vanderhaeghe zijn sterkste opstelling gevonden heeft en alle spelers hun vormpeil kunnen voortzetten, er echt wel een goede ploeg kan staan die voor elkaar en een goed resultaat willen strijden.

Voorspellen welk resultaat ze volgend seizoen zullen spelen, is zo goed als onmogelijk. Wat wel zeker is, is dat als er supporters zullen zijn in het Guldensporenstadion en Johny Turbo door de boxen knalt, de ploeg altijd dat tikje meer kan. Een schoolvoorbeeld van hoe het publiek de Kerels naar een goed resultaat kan schreeuwen, is het 2-2 gelijkspel tegen Club Brugge in januari. Daar werd een 0-2 achterstand goedgemaakt na een kopbal van Mboyo en een fantastische solo-goal van Moffi. Mijn gevoel is dat de Kerels dat zeker kunnen herhalen volgend seizoen. Laten we hopen dat Vanderhaeghe en zijn manschappen de lijn van deze oefenwedstrijd kunnen doortrekken en dan zie ik het echt wel goed komen voor dit team. Alvast veel succes volgend seizoen, Kerels!

Kijk hieronder nog eens naar de doelpunten die gescoord zijn in de oefenpartij tegen Charleroi. 

Lees ook:

Jitse Lapeire

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.