Kleren swappen is het nieuwe shoppen

16/03/2018

Je vertrekt met een oude broek en je komt huis met een nieuwe t-shirt. De jongerenwerking van Oxfam Wereldwinkel Kortrijk organiseert voor de eerste keer een heuse ‘kledingswap’ op zaterdag 17 maart in Pand.A. “Let’s swap! Want swappen is het nieuwe shoppen!”, vertelt vrijwilligster Nona Leenaert. 

Kleren binnenbrengen

In de periode van 26 februari tot 10 maart brachten heel wat mensen kledij binnen bij Oxfam Wereldwinkel Kortrijk. Oxfam-vrijwilligster Charlotte Dewilde: “Die kleren liggen nu op een nieuwe eigenaar te wachten, helemaal klaar om ‘geswapt‘ te worden. Het enige wat je moest doen, is zelf een kledingstuk binnenbrengen en dat kun je zaterdag dan ruilen tegen iets waar jouw oog op valt.” Deelnemers hoeven met andere woorden niets te betalen, ruilen staat centraal. De jongeren zelf waren verbaasd hoeveel kleren er binnengebracht werden. “We zullen nog de hele avond bezig zijn met alles te ordenen en klaar te leggen”, klonk het tijdens de vooravond van het evenement.

Jongerenwerking met ambitie

De bedoeling is om een duurzaam netwerk met een gemeenschappelijk doel op te bouwen met alle mensen die samenkomen tijdens de ‘kledingswap’ in Pand.A. “We willen vermijden dat mensen hun kleren gewoon wegsmijten of laten wegrotten in hun kleerkast als het ware”, vertelt Nona. De jongeren zijn ervan overtuigd dat schijnbaar nutteloze kleren toch nog een sociaal doel kunnen dienen. 

SWOP & GO en Televestiaire

Je kan je afvragen wat er gebeurt met de kleren die over zijn na de ‘kledingswap’. “De kleren voor kinderen onder de 14 jaar gaan naar SWOP & GO, een ruilwinkel in Kortrijk. Voor de andere leeftijden gaan de niet-geruilde kleren naar Televestiaire in Menen.”, vertellen de vrijwilligsters enthousiast. Zo komen alle kledingstukken bij een nieuwe eigenaar terecht.

Vanaf 10.00 uur kan je terecht in Pand.A om een kijkje te nemen naar de ingezamelde kledij. Naast kleren ruilen, kan je ook genieten van een cocktail, volledig fairtrade natuurlijk!

Jelle Hackx

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.