Koningin Mathilde steunt Quindo

07/05/2015

Quindo krijgt dit jaar als enige West-Vlaamse organisatie projectsteun van het Koningin Mathildefonds voor zijn sociale inclusiewerking Radio Respect. Het medialab dong met 15 andere organisaties ook mee naar de Koningin Mathildeprijs 2015. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een initiatief dat aan de slag gaat met kwetsbare jongeren. De Kruiskenshoeve uit Sint-Laureins werd uiteindelijk laureaat.

Een kleine delegatie van Quindo-personeel en vrijwilligers trok op donderdag 7 mei naar het paleis voor de uitreiking van de Koningin Mathildeprijs. Sinds zijn oprichting in 2001 wordt de Koningin Mathildeprijs (tot 2013 de Prinses Mathildeprijs), ter waarde van 10.000 euro en beheerd door de Koning Boudewijnstichting, elk jaar toegekend aan een initiatief dat de positie versterkt van personen of groepen die om wat voor reden ook kwetsbaar staan in de Belgische samenleving. Quindo moest het opnemen tegen zes Nederlandstalige en negen Franstalige organisaties. De Kruiskenshoeve uit het Oost-Vlaamse Sint-Laureins werd winnaar. Het was de koningin zelf die de prijs uitreikte.

P1090078

Tuinieren om te leren

De Kruiskenshoeve is een initiatief van Robert Accoe, een gepensioneerde Gentse politieman. Het draait op twintig vrijwilligers en staat in contact met veertig instellingen van de bijzondere jeugdzorg die geregeld jongeren doorsturen. In de hoeve kunnen zij terecht voor een time-out, ‘een actieve rustperiode’, op het ogenblik dat de begeleiding dreigt vast te lopen. Door in de moestuin te werken leren ze hun talenten ontdekken en verantwoordelijkheid op te nemen. Jaarlijks verblijven er ongeveer 250 jongeren op de Kruiskenshoeve.

P1090034

Geld voor Radio Respect

Toch ging ook Quindo niet met lege handen naar huis. Alle genomineerde organisaties kregen elk een bedrag tot maximaal 15.000 euro. Het gaat in totaal om zestien organisaties die geselecteerd waren uit 207 ingediende projecten. Quindo is de enige West-Vlaamse organisatie. Het medialab zal de 15.000 euro projectsubsidie gebruiken voor de verdere uitbouw van zijn sociale projecten voor kwetsbare jongeren, gebundeld onder de naam Radio Respect.

P1080934

Positieve toekomst

Het Koningin Mathildefonds heeft al jaren aandacht voor het welbevinden van kinderen en jongeren in onze samenleving. Dit jaar stond de oproep in het teken van de toekomst. Er werd speciaal gekeken naar projecten die zich naar de meest kwetsbare jongeren richten en daarbij hun visie op de wereld positief willen veranderen.

P1080956

In haar toespraak wees koningin Mathilde op het gevaar voor het afhaken van jongeren. “Uit een recente peiling blijkt dat een op de twee jongvolwassenen geen doel in het leven zou hebben en dat drievierde van de respondenten zich eenzaam zou voelen. Erger nog: een op de drie zou zich door de samenleving uitgesloten voelen. Cijfers bezorgen hun overigens heel wat argumenten: het aantal werkloze jongeren ligt in België te hoog. Ieder jaar verlaat meer dan tien procent van de jongeren de schoolbanken zonder enig diploma.”

In de projectoproep van het Fonds was er dan ook veel aandacht voor initiatieven waarin jongeren obstakels kunnen overwinnen, zodat ze voelen wat het betekent om in iets te slagen.

BEKIJK HIER HET FOTOVERSLAG VAN HET QUINDO-BEZOEK

Tom Christiaens

2 reacties op “Koningin Mathilde steunt Quindo

  1. Dany Cottyn says:

    Proficiat

    Als enig (cute?!) West-Vlaams initiatief bij de koningin….. fantastisch.

  2. Sabine says:

    Na zoveel jaren nog altijd een hart voor …! Proficiat Tom & co! Robert is unbeatable maar heel mooi hoe jullie mee aan de weg timmeren! En gelegenheid om op zijn minst het glas eens te heffen en te klinken?! Ik tracteer! X

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.