Kortrijk krijgt een jaarlijks referendum, ook 16-jarigen mogen deelnemen

26/06/2019

Kortrijk wil voortaan elk jaar een referendum organiseren. In oktober zullen alle Kortrijkzanen vanaf 16 jaar kunnen deelnemen aan de eerste editie. “We zullen als overheid alle inwoners eerst op een objectieve manier informeren”, zegt Ruth Vandenberghe, schepen van Kortrijk Spreekt.

Wie minstens 16 jaar is op 14 oktober 2019 en gedomicilieerd is in Kortrijk of een deelgemeente, zal kunnen stemmen via zijn computer, tablet of smartphone. Om toegang te krijgen tot het referendum, krijgt elke inwoner unieke logingegevens via een kaartje in de bus. Het stemmen zelf gebeurt volledig anoniem.

Één ja-neevraag

“Moet er maandelijks een autovrije zondag georganiseerd worden van 10.00 tot 18.00 in het stadscentrum?”, zo luidt de vraag van het eerste referendum. De bal ging aan het rollen toen stad Kortrijk merkte dat verschillende inwoners bezorgd zijn over het vervuilend verkeer in de binnenstad. “Dat kwam aan het licht tijdens het inspraaktraject van het bestuursakkoord“, legt schepen Ruth Vandenberghe uit. “Ook de volgende vragen zullen telkens van de inwoners zelf komen.”

Wat met het resultaat?

Het stadsbestuur engageert zich om de uitkomst van het referendum uit te voeren, maar koppelt daar wel enkele voorwaarden aan. Ruth Vandenberghe: “Samen met het expertisecentrum sociale innovatie van hogeschool Vives willen we de betrouwbaarheid en de degelijkheid verzekeren. Het referendum zal bijvoorbeeld enkel geldig zijn als minstens 2.000 Kortrijkzanen deelnemen. Daarnaast moet er een minimumverschil van 2,5 procent zijn tussen de ja- en nee-stemmers.”

(lees verder onder het interview)

Zot zijn doet geen zeer

Schepen Ruth Vandenberghe mocht tijdens het interview alvast zelf een gekke vraag bedenken voor het officieuze eerste referendum. Breng je stem uit!

LEES OOK

Emiel Martens

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.