Kortrijk preventief tegen drugs

28/03/2017

Vorig weekend heeft de Kortrijkse politie een grootschalige drugscontrole uitgevoerd. Daarbij werden bijna 700 feestvierders gecontroleerd. Zo’n 25 personen testten positief. Hoe zit het nu precies met jongeren en druggebruik in Kortrijk? En waar kunnen ze terecht?

De Kortrijkse politie controleerde de feestgangers van Jeugdhuis Reflex, Carrement, Obee, Tranzit en Theehuis op bezit en gebruik van drugs. Van de bijna 700 gecontroleerden testten 25 jongeren positief en kregen een proces-verbaal.

“Het belangrijkste is dat we de rotte appels eruit halen. Dat zijn de dealers” – Bert Nauwynck, Jeugddienst Kortrijk

Bert Nauwynck van de Kortrijkse jeugddienst merkt dat de politie en scholen meer aan drugpreventie doen. De jeugddienst zelf focust zich vooral op fuiven en organisatoren om aan preventie te doen. Dit doen ze door geweld of druggebruik proberen te weren uit de fuifzalen. En dat lukt behoorlijk. “Het belangrijkste is dat we de rotte appels eruit halen. Dat zijn de dealers”, merkt Bert Nauwynck op.

Preventie op school

Ook de Kortrijkse scholen proberen jongeren weerbaar te maken tegenover verslavende middelen. In het project leefsleutels werkt RHIZO (de Kortrijkse Katholieke scholengroep) aan een goede klassfeer. Daarnaast leert het de jongeren zich weerbaar op te stellen door te bouwen aan zelfvertrouwen assertiviteit. Wanneer de school druggebruik vaststelt, probeert RHIZO in overleg met de ouders en de leerling in kwestie een begeleiding op te starten. Je kan natuurlijk ook altijd terecht bij je huisdokter. Die zal naar je luisteren en je op weg helpen met het juiste advies.

Bij wie kan je terecht?

In opvangcentrum Kompas kan je 24/24 terecht. Kompas biedt ambulante begeleiding voor zowel volwassenen als jongeren. Je hoeft je geen zorgen te maken over je persoonlijke gegevens, want Kompas biedt een anonieme werking aan.

Ook het JAC (Jongeren Adviescentrum) zet zich in voor het welzijn voor jongeren.  Jongeren tussen 12 en 25 kunnen bij het Jongeren Adviescentrum terecht voor een antwoord op hun vragen. De hulpt is altijd gratis. Je betaalt enkel een dagprijs wanneer je opvang nodig hebt. Dan nog kan het OCMW tussenkomen als je hiervoor niet de nodige middelen hebt. Ook hier kan je anoniem contact opnemen. 

Daarnaast kan je ook altijd anoniem terecht bij de DrugLijn. Je kan bij hen terecht via telefoon, Skype, chat en mail. De DrugLijn luistert niet enkel naar je verhaal, ze geeft je een eerste advies en zet geeft je info over waar je terecht kan voor hulp.

Eline Vercaemer

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.