Kortrijk Warriors cricket club – cricket is een West-Vlaamse sport

04/06/2021

Cricket is een sport die in België totaal onbekend is en vooral gespeeld wordt door Engeland en zijn vroegere kolonies. Nochtans is cricket oorspronkelijk van West-Vlaanderen. Addnaan Diwan Ali, voorzitter van Kortrijk Warriors cricket club, legt in het programma Eeuwige Tweede uit waar de sport vandaan komt en hoe je het precies speelt.

India, Nieuw-Zeeland, Engeland en Australië in die volgorde vormen de top vier op de Cricket ranking. Engeland en haar vroegere kolonies dus. Toch is cricket van oorsprong een West-Vlaamse sport, althans dat legt Addnaan ons uit: “Cricket komt van onze streek. In de veertiende eeuw als ik mij niet vergis, waren er wevers en herders die geëmigreerd zijn naar het Verenigd Koninkrijk. Zij speelden een primitieve vorm van cricket. Na een tijdje werd die opgenomen door de elite daar en zij hebben er dan wel de competitieve sport van gemaakt die het nu is. Door de kolonisatie is het dan gegroeid naar een internationale sport die dus vooral gespeeld wordt in die landen.”

Lees verder onder de foto

“Wat de mensen dus niet weten is dat cricket dus een West-Vlaamse sport is”, zet Addnaan zijn betoog verder. “Dat maakt het eigenlijk ook des te erger dat cricket hier niet op een hoog niveau gespeeld wordt. Natuurlijk is Engeland wel het land dat het in grote mate heeft naar buiten gebracht, maar ik denk dat wij het meer zouden moeten gaan spelen en terug opeisen, want dat verdienen we wel.”

Het is natuurlijk wel een sport die enige tijd vergt om gewoon te worden. Zo zijn de regels niet altijd even simpel en kan een spelletje wel even duren, tot maar liefst vijf dagen. “Mensen die voor het eerst kijken naar cricket zullen de link leggen met baseball, maar veel meer dan op een bal slaan heeft onze sport niet gemeen. Onze regels zijn net iets complexer”, legt Addnaan uit, “Bij Cricket komt het er op neer dat het spel zo complex is dat je heel strategisch en tactisch aan de gang moet gaan”.

Het volledige interview met volledige uitleg over de sport beluister je hieronder. Meer info over Kortrijk Warriors Cricket Club vind je op hun Facebookpagina.

Quindo · Interview – Addnaan Diwan Ali (Kortrijk Warriors Cricket Club)

Kevin Storme

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.