Kortrijk wordt rouwhoofdstad op 1 november

22/10/2020

Reveil strijkt dit jaar neer in Kortrijk. De organisatie organiseerde de voorbije jaren al honderden troostconcerten op begraafplaatsen. In samenwerking met Stad Kortrijk wordt Reveil nu een meerdaags festival met als doel het rouwen in onze cultuur warmer en mooier maken.  

Rond Allerheiligen organiseert Reveil al langer verschillende troostconcerten met muziek, poëzie, beeld, dans en verhalen. 1 op de 3 Vlaamse gemeenten doet daar al aan mee, goed voor 100 begraafplaatsen in 2019. Dit jaar werkt Reveil samen met Kortrijk om er een meerdaags stadsfestival te organiseren, in aanloop naar 1 november. Dit festival kreeg de naam ‘Kortrijk vergeet je niet‘ en loopt van 15 oktober tot 1 november.

Op het programma

Vanaf 15 oktober trekken kunstenaars naar de Kortrijkse woonzorgcentra en psychiatrische ziekenhuizen om op hun eigen manier de inwoners een hart onder de riem te steken. Er worden films getoond rond het thema rouw, onder andere de film Corpus Christi. Er zullen verschillende concerten plaatsvinden. In Pand.A was er een soul repair café waar Flore Deman herinneringen omzette in tekeningen, je sessies kon boeken met singer-songwriters of een rouwbegeleider kon spreken om herinneringen op te halen. Verder loopt ook de expo Sweet Memories over afscheid door de Academie Kortrijk.

Lees verder onder de video.

Online

Naast dit programma zijn er ook online activiteiten. De verhalenbank bijvoorbeeld is een digitale verzameling waar iedereen verhalen, herinneringen en anekdotes kan plaatsen over overleden geliefdes. Zo wilt Reveil de mensen achter de grafstenen -figuurlijk- tot leven brengen. Op die manier wordt de begraafplaats geen kille, enge plaats maar een plaats vol warme verhalen.

Er is ook Boodschap naar de overkant. De centrale vraag die daar gesteld wordt, is: Wat zou je willen zeggen als je nog één sms’je mag sturen naar een overledene? Die boodschappen worden op de website verzameld en in de week voor 1 november geprojecteerd in het centrum van Kortrijk.

1 november

Op 1 november is er op alle begraafplaatsen van 10 tot 11 uur ingetogen muziek, gespeeld door studenten van het conservatorium, ondersteund door studenten eventmanagement van hogeschool VIVES. ‘s Avonds organiseert Reveil20 Vlaanderen een ingetogen slotmoment op de begraafplaats van Hoog Kortrijk. Lieve Blancquaert zorgt voor de presentatie en onder andere Tourist LeMc en Klaas Delrue (Yevgueni) zijn van de partij. Het slotmoment wordt bovendien gefilmd en is live te volgen op Focus & WTV.

Wil je er live bijzijn? Tickets zijn gratis, maar inschrijven is verplicht per bubbel via deze link.

Op een rijtje:

22/10-30/10: Reveil Film Corpus Christi – Budascoop
24/10 – 6/11: EXPO Sweet Memories – Academie
25/10: Buitenfilm – Holly & De Zwaan – Vuurplaats Kortrijk Weide (LZSB)
25/10 – 31/10: Projecties Boodschap Naar De Overkant in stadsbeeld (Cinemobiel)
01/11: 10u-11u Reveilconcerten in alle deelgemeentes (samen met Conservatorium & VIVES)
01/11: 17u-18u Slotmoment Reveil Vlaanderen – BP Hoog Kortrijk (Lieve Blancquaert, Tourist LeMC, Klaas Delrue (Yevgueni))

Updates over het programma vind je via Reveil Kortrijk. Door veranderende coronamaatregelen kunnen er nog wijzigingen plaatsvinden.

Lees ook:

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.