Kortrijks festival Reflex XL viert jubileum

28/09/2017

Op 28,29 en 30 september organiseert jeugdhuis Reflex opnieuw zijn eigen festival Reflex XL. Op het festivalterrein naast de Sint-Rochuskerk is er dit jaar een extra dag feest ter ere van de 10de editie van het evenement.

‘Dit jaar kunnen we rekenen op de komst van Pat Krimson en enkele mooie namen van het technogenre’, vertelt organisator Xavier Nys ons. ‘Donderdagavond gaan we van start met een foute party, vrijdag krijgen we een mooie line-up van house- en techno-dj’s over de vloer en zaterdag sluiten we af met optredens van verschillende hiphopartiesten.’ Naast de optredens is er ook ruimte voor enkele ludieke acties. Zo zal er zaterdag een “trash-a-car” georganiseerd worden. In ruil voor een jeton kunnen uitverkorenen zich 2 minuten uitleven om een wagen te slopen, met behulp van verschillende “wapens”.

Reflex XL werd tien jaar geleden in het leven geroepen, toen heette het festival nog niet “Reflex XL”, maar wel “38 uren van de reflex”. ‘Voor de eerste editie  lag de focus vooral bij optredens van lokale bands’, aldus Xavier. ‘Maar gaandeweg zijn we overgestapt naar dj’s omdat we zagen dat we daarmee een groter publiek konden aanspreken.’ Reflex XL kon vorig jaar rekenen op een opkomst van ruim 2500 man. Het jeugdhuis probeert vooral Kortrijkse jongeren en studenten te lokken. ‘In werkelijkheid hebben we een uitgebreide mengeling van feestvierders, maar we proberen het toch lokaal te houden.’ De bedoeling is vooral om het jeugdhuis in de verf te zetten. Zo kan de jeugd kennismaken met ‘de Reflex’ en hebben ze direct bewijs dat ze iets moois kunnen bereiken door actief lid te zijn van de vereniging. Daarnaast biedt Reflex XL elk jaar de kans aan nieuw lokaal talent om zich uit te leven als artiest.

Xavier hoopt vooral op een goed verloop van het evenement, waar zowel festivalgangers als buurtbewoners tevreden over kunnen zijn. ‘Het festival is gratis, dus het is ons zeker niet om de winst te doen.’ Dankzij de medewerking van enkele jeugdbewegingen, vrienden en kennissen kan Xavier de kosten wat drukken.

Feestvierders kunnen zich de komende dagen telkens tot vijf uur in de ochtend laten gaan op de beats van onder anders Mike Rushmore, Keith Carnal en L’or du Commun.

Picture by Reflex XL

 

Loïc Richet & Kilian Vanhouteghen

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.