Kortrijkse streekbieren om u tegen te zeggen

08/05/2018

In België zijn goede bieren ons zeker niet onbekend. Er zijn dan ook heel wat unieke streekbieren terug te vinden in Vlaanderen. Ook in en rond Kortrijk zijn er heel wat speciaalbieren uit de grond gestampt, waarvan sommige zelfs internationale prijzen wonnen.

De smaak van zonde

Biermaker Hugel haalt zijn inspiratie uit verhalen van vroeger. In 2010 brouwde hij Luxuria, het eerste van een zeventallige bierreeks. Elk bier heeft een Latijnse naam, overeenkomstig met een van de zeven hoofdzonden. Voorlopig zijn enkel Luxuria (onkuisheid), Gula (gulzigheid), Invidia (jaloersheid) en Superbia (hoogmoed) verkrijgbaar. Tegen 2020 zal de rest van de bieren ook klaar zijn en is de reeks compleet. Een uitdagende keuze voor alle bierliefhebbers, of zondaars in dit geval.

Hugel won reeds meerdere prijzen met Invidia en Superbia. De meest recente overwinning is een bronzen medaille op de Brussels Beer Challenge in november vorig jaar.

Vliegende geitenbok

Ook brouwerij Gulden Spoor laat zich inspireren door een legende. De Netebuk-lijn is vernoemd naar de legende van de vliegende geitenbok. Volgens de verhalen zorgde het dier ervoor dat dronken cafégangers thuisraakten. Netebuk wordt omschreven als een onvoorspelbaar bier met intense smaken”. Het originele bier en de ‘Wheat edition’ zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar daarnaast produceert Gulden Spoor ook seizoensgebonden edities zoals ‘Winter’ of ‘Coffee’.

De brouwerij beschikt naast het legendarische Netebuk-bier ook over een uitgebreid gamma aan Gulden Spoor-bieren. Bierliefhebbers kunnen kiezen uit Gulden Spoor Blond, Tripel, Dubbel, Quadruppel, Red Ale en Ipa (hoogblond). Elk bier heeft zijn eigen unieke smaak.

Bierwandeling

Toerisme Kortrijk, Brouwerij Omer Vander Ghinste en BeerWalk staken de koppen bij elkaar en ontwierpen een unieke bierwandeling met gids door het historisch centrum van Kortrijk. Tijdens de wandeling leer je meer over de geschiedenis van het streekbier en krijg je de kans om vijf bieren te proeven. Deze Kortrijkse bierwandeling is specifiek uitgewerkt rond het rijke gamma van Brouwerij Omer Vander Ghinste, zoals Omer, Bockor, Kriek Max en nog vele anderen. De Tripel LeFort van de brouwerij uit Bellegem won afgelopen weekend nog goud op de World Beer Cup, een tweejaarlijkse competitie waar de Amerikaanse brouwersfederatie de beste bieren ter wereld verkiest.

Meer informatie over Kortrijk BeerWalk vind je op de www.beerwalk.be.

Brenda Jaminé

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.