KSV Kortrijk Dames: een club met een visie

20/04/2021

KSV Kortrijk startte halverwege vorig seizoen met een damesploeg. Volgend seizoen hopen ze daar ook een U20 ploeg bij te kunnen voegen om de kloof tussen de U16 en de dames te verkleinen. Voor de nog jongere speelster komt er een onder13. In alle regionen zijn meisjes welkom.

KSV Kortrijk Dames is ontstaan begin 2020 als afdeling van de club KSV Kortrijk en dat is redelijk uniek. Het bestuur voor de dames is namelijk onderdeel van het hoofdbestuur. De dames hebben ook hetzelfde stamnummer (4253) als de mannen. Origineel was het plan om een ploeg op te richten tegen de start van het seizoen 2020-2021, maar door ontslag van trainer Roy Verhaeghe bij DV Kortrijk, is alles in een stroomversnelling geraakt. De meisjes wilden allemaal mee met de trainer naar KSV.

tien op twaalf

Bij aanvang van het nieuwe seizoen stonden twee nieuwe ploegen klaar om te beginnen. Een damesploeg in derde provinciale en een U16-ploeg in de meisjescompetitie. Bij de damesploeg was er wat twijfel bij aanvang van het seizoen, omdat ze de voorbije twee seizoenen telkens halverwege het seizoen moesten afhaken. Van die twijfel was wel geen sprake meer toen de competitie werd stilgelegd eind oktober door corona. De Dames hadden namelijk tien op twaalf en hadden zich daarmee op een mooie derde plaats genesteld. De weg was wel nog lang, maar het zag er in ieder geval veelbelovend uit.

Voor de U16 werd in het begin van het seizoen volop gezocht naar meisjes. Door middel van een heuse reclamecampagne op sociale media en een bedeling van flyers in alle Kortrijkse scholen werden heel wat meisjes aangesproken. Desondanks corona en een eerste lockdown bleven de inschrijvingen binnenstromen. Zodanig veel meisjes wilden gaan voetballen dat er zelfs een wachtlijst moest opgesteld worden en speelsters teleurgesteld moesten worden.

Toonbeeld van diversiteit

Voor volgend seizoen is het de bedoeling om een U13 ploeg te maken om jonge meisjes nog meer kansen te geven om te voetballen. Vorig jaar werd in Antwerpen een proefproject gestart met een onder20 ploeg voor meisjes en dat slaat aan. Bij KSV hopen ze met deze ploeg de kloof tussen U16, die nog op een half plein acht tegen acht speelt, en de Dames, die op een volledig terrein elf tegen elf spelen, te verkleinen. Te veel meisjes haken af door de grote stap en dat is niet bevorderlijk voor het vrouwenvoetbal. Het is nog even wachten of de U20 categorie er ook daadwerkelijk komt, maar de vooruitzichten zijn positief.

Naar de toekomst toe wil KSV Kortrijk Dames niet alleen het vrouwenvoetbal nog meer in de aandacht brengen, maar ook om kinderen uit kwetsbare omgevingen een kans te geven om te kunnen voetballen. Ze werken hiervoor samen met stad Kortrijk en Red Side Academy. Laatstgenoemde is een sociaal project die jongeren de kans geeft om wekelijks te gaan voetballen. De club wil uitgroeien tot een toonbeeld van diversiteit en samenhorigheid voor iedereen uit alle lagen van de bevolking.

Heb je nu zelf zin gekregen om te gaan voetballen. Check dan zeker de website van KSV Kortrijk of neem contact op met voorzitster Rilana De Donder (ridedonder@gmail.com/0489 08 67 84) of ondervoorzitster Daphne Vande Wiele (daphne2009@live.com/0472 24 41 25).

Kevin Storme

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.