Kunstproject Rope palmt deze week Kortrijk in

17/09/2020

Van 14 tot en met 18 september palmt een gigantisch blauw touw de Kortrijkse straten in. Rope, een kunstproject van visueel kunstenaar Ief Spincemaille was al te vinden in de Beluik op het Sint-Amandsplein, bij Fietsenmaker Marcel Kint, op het Volksplein en in het Psychiatrisch Ziekenhuis. Op vrijdag palmen Ief en Rope ook nog het Schouwburgplein in.

Rope is 60 meter lang en heeft een diameter van 28cm. Met z’n 196 kg zijn er zeker elf mensen nodig om hem te verplaatsen. Als touw is Rope dus te groot om echt een nut te hebben. Daarom gaat Spincemaille met Rope in de publieke ruimte op zoek naar een nieuwe rol en een nieuwe betekenis. Ief bekijkt zo hoe een kunstwerk een nieuwe betekenis kan krijgen door het tijdelijk te verbinden met een gemeenschap.

Dag Ief, je bent kunstenaar. Wat voor kunst maak je?

De laatste vier à vijf jaar doe ik heel veel projecten buiten het museum of het atelier: projecten in publieke ruimte of bij organisaties, in de wereld buiten die van de kunst, om het zo te zeggen. Dat is altijd een beetje een zoektocht naar hoe je werk kan laten ontstaan die inhoudelijk verbonden is met de context waarin je op dat moment aan het werken bent. Voor mij is het belangrijk en ook heel tof en bevredigend als ik een werk kan maken dat echt in relatie staat tot de context waarop ik op dat moment aan ‘t werken ben.

Wat is Rope precies?

Rope is een touw van 60 meter lang en 28 cm in diameter. Rope is te groot gemaakt en heeft daardoor de functie van touw verloren. Hij weet niet wat hij moet doen met zichzelf. Ik rij met Rope rond en probeer hem, door hem te verbinden met een gemeenschap, een plaats of geschiedenis terug een rol van betekenis te geven. Rope schrijft elke dag een journaal over wat hij heeft meegemaakt en vertelt iets over de dingen en mensen die hij ontmoet vanuit het perspectief van een touw dat te groot is.

Hoe kies je waar Rope naartoe gaat?

Meestal worden we uitgenodigd door een host. Nu is dat BK6 en de Schouwburg van Kortrijk. Daarna gaan we op prospectie in de stad en kijken we welke plekken interessant zouden kunnen zijn, ons aanspreken of ons goesting geven om naartoe te gaan. Dan brengen we die in kaart, maken we een soort van planning en dan doen we effectief de reis en verblijven we op allerlei plaatsen.

Lees verder onder de foto’s

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Is het makkelijk om Rope te verbinden met een gemeenschap?

Elke plek is anders. Het is altijd moeilijk in te schatten of we ergens een verhaal gaan kunnen maken of niet. Soms denk je: ja, daar gaan we zeker iets kunnen doen, maar blijkt dat je toch weinig kan laten ontstaan. Of omgekeerd, dat je niets verwacht maar er toch van alles gebeurt. Maar sowieso is het voor ons hier in ons thuisland gemakkelijker omdat we de taal al spreken en de cultuur delen. We zijn naar China geweest met Rope en dan voel je toch dat dat veel moeilijker was door het gigantische cultuurverschil. De link maken met de plek, met de mensen is toch de basis om iets te kunnen laten ontstaan met dit project. Als dat niet lukt, dan komt het niet tot leven en kan je geen verhaal maken.

Wanneer is een ervaring voor jou succesvol?

Als er iets nieuws ontstaat, iets wat we niet verwacht hadden. Als je voelt: hier wordt een verhaal gemaakt. Het is moeilijk te zeggen of dat nu juist zo of zo eruit ziet. Maar op het moment dat het gebeurt, voel je wel: oké, nu hier hebben we iets nieuws laten ontstaan, iets nieuws laten gebeuren en dat is heel heel tof. Dat je op dat moment ook zelf deel bent van die nieuwe situatie, dat nieuw dat ontstaat.

Herinner je je nog zo’n ervaring?

We zijn in premiere gegaan in Firenze twee jaar geleden. Dat was heel spannend omdat Rope nog nieuw was. Nu kennen we het potentieel van het project, we weten dat het kan lukken. Toen wisten we nog niet dat het kon lukken, wat de technische mogelijkheden zijn. Kan je hem wel dragen met verschillende mensen? Gaat hij niet scheuren? Gaan mensen niet struikelen?

In Firenze hebben we in één buurt gewerkt. We zijn de burgemeester van die buurt tegengekomen en zijn in gesprek geraakt. Hij zei ons dat het gemeenteraad was in de week nadien. Ik heb hem gevraagd: ‘Oké, mag Rope aanwezig zijn?’ Daarover moest hij nadenken. Toen kwam er een hele domino van puzzelstukken, moeilijkheden die hij moest overwinnen, praktische moeilijkheden, mensen overtuigen, … Uiteindelijk is het wel gelukt en is het laatste agendapunt van de gemeenteraad doorgegaan op Rope zelf. Alle gemeenteraadsleden zijn naar buiten gekomen, hebben het touw gevolgd en hebben zich neergezet op een grote knoop. Ze hebben het laatste agendapunt zo besproken. Op dat moment waren wij natuurlijk zelf ook aanwezig. Dat was fantastisch omdat je voelt, hier hebben we iets nieuws laten ontstaan en we zijn er zelf op dit moment ook deel van. Dat is waarvoor je het doet, om die momenten te kunnen maken en tegelijk ook kunnen beleven.

Rope’s leuze is heel duidelijk: ‘Do something with me!’ Zelf meedoen? Dat kan, want vrijdagnamiddag 18 september is Rope te vinden op het Schouwburgplein. 30 vrijwilligers kunnen daar Ief helpen om verschillende figuren te maken met Rope. Meer info vind je hier.

Lees ook:

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.