KV Kortrijk mist zijn publiek, dat is niet zonder gevolgen

24/10/2020

KV Kortrijk is normaal een voetbalploeg die bekend staat om zijn sterke thuisreputatie. De fantastische spionkop kon hun favoriete ploeg altijd dat tikkeltje extra energie geven. Sinds corona is die thuisreputatie volledig weg, KVK haalde slechts 4 op 15 in hun thuismatchen.

Dat is niet toevallig, want sinds Covid-19 werden er geen of amper toeschouwers toegelaten in de tribunes. Vrijdag 23 oktober werd er aangekondigd dat er de komende vier weken al sowieso geen toeschouwers zullen toegelaten worden bij sportwedstrijden.

Van verlies zonder toeschouwers naar winst met

Tijdens de eerste vier speeldagen van de Jupiler Pro League werden er geen fans toegelaten in de voetbalstadions. Dat liet zich enorm voelen bij KV Kortrijk. De Kerels verloren op de eerste speeldag thuis tegen WaaslandBeveren met 1-3 en speelden tijdens hun 2de thuiswedstrijd gelijk tegen KAS Eupen. Niet dat KVK toen weggespeeld werd, ze konden beide matchen evengoed gewonnen hebben. Het was overduidelijk dat ze met publiek beter gingen doen dan die 1 op 6.

In september kwam er goed nieuws, de cijfers van de besmettingen geraakten steeds meer onder controle. KV Kortrijk kon op een aantal supporters rekenen voor de partij tegen Moeskroen. Ook al waren er slechts een beperkt aantal toeschouwers toegelaten, het was een wereld van verschil. Kortrijk speelde Moeskroen helemaal in de vernieling, het werd 3-0. Twee weken later werd er wel weer verloren tegen Antwerp met 1-3, maar die cijfers waren zelfs een beetje overdreven. KVK leek weer op de rails te zitten bij hun thuiswedstrijden en kon werk maken om hun thuisreputatie te verbeteren.

Verstrengde maatregelen

Vrijdagavond 23 oktober gingen de fans van Kortrijk een heerlijke affiche te zien krijgen in het Guldensporenstadion, KV Kortrijk tegen RSC Anderlecht. De oorspronkelijke 3000 tickets vlogen de deur uit. Maar de regering verstrengde de regels en verminderde ook het aantal toeschouwers in de stadions. Alle tickets werden teruggeroepen en de supporters moesten opnieuw tickets aankopen, nu waren er wel slechts 2000 tickets beschikbaar.

Zo leek het toch, want een goede 12 uur voor de aftrap kondigde premier Alexander De Croo aan dat alle sportwedstrijden vanaf vandaag moeten doorgaan zonder publiek. Een slag in het gezicht van KVK en al hun supporters, maar Kortrijk-voorzitter Ronny Verhelst heeft begrip voor de verstrengingen van de maatregelen omdat volksgezondheid nog steeds belangrijker is dan wedstrijden met publiek.

Optimistische Yves Vanderhaege 

Donderdag gaf de coach van KV Kortrijk, Yves Vanderhaeghe, zijn wekelijkse persconferentie met zijn vooruitblik op de wedstrijd van het weekend. Quindo was er bij! Op donderdag wist niemand dat de wedstrijd tegen Anderlecht uiteindelijk zou daar gaan zonder publiek. De coach van KVK keer er wel enorm naar uit. “Tegen Anderlecht zullen we proberen om de aanwezige fans te plezieren met mooi voetbal en liefst ook met een overwinning. We gaan proberen om de statistieken om te draaien.”

“Eigenlijk is het heel ongewoon dat we meer punten pakken op verplaatsing dan thuis. Daar heeft corona veel mee te maken. Vroeger stonden ploegen hier voor een heksenketel in het Guldensporenstadion, maar dat werkt ook omgekeerd want zo konden we gaan winnen op Gent en op KV Mechelen.” Een dag later kwam dus het bedroevende bericht dat het Guldensporenstadion toch dicht ging moeten blijven voor de fans tijdens de wedstrijd tegen RSC Anderlecht.

Teleurstellend Kortrijk

Helaas werd de tendens van wedstrijden zonder toeschouwers verder gezet. KV Kortrijk kon opnieuw niet winnen, het verloor met 1-3 van Anderlecht. Al na negen minuten werd de score geopend door Lukas Nmecha. KVK had het vrij moeilijk in het openingskwartier, maar vanaf dan begonnen ze goed hoog druk te zetten en konden ze de Anderlecht verdediging beletten om uit te voetballen. De Kerels konden niet profiteren van de vele risico’s die RSCA nam, na 30 minuten werd de achterstand zelfs nog groter. Zuid-Afrikaan Percy Tau kwam naar binnen en schoot mooi binnen in de korte hoek. Anderlecht kon veel te makkelijk stand houden, het gemis van de supporters werd opnieuw gigantisch duidelijk.

Na de rust kwam Kortrijk wel veel agressiever uit de kleedkamer, ze waren baas en Anderlecht moest de wedstrijd ondergaan. Anderlecht geraakte er niet meer uit, maar KV Kortrijk kon het overwicht niet omzetten in doelpunten. Op dat moment viel de 0-3 van Nmecha uit de lucht. Het deksel op de neus voor de Kortrijkspelers. De Kerels toonden nog hun vechtlust en konden tegenscoren via een penalty doelpunt van Mboyo. Maar die 1-3 was niet meer dan een doekje voor het bloeden. KV Kortrijk mist overduidelijk zijn supporters, maar ze zullen dat nog een tijdje moeten doen. Coach Yves Vanderhaeghe zal dus een oplossing moeten zoeken om de thuisreputatie te verbeteren, dat zal jammer genoeg zonder de supporters moeten.

Lees ook:

Thomas Soen

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.