Laurens Vanden Bulcke: “Bij Moeder Kortrijkse maak je vrienden voor het leven”

17/04/2019

Wie fan is van galakledij en de dansvloer als een tweede thuis beschouwt, kan op zaterdag 20 april terecht in feestzaal Dam 71 op het Kortrijkse Buda-eiland. Moeder Kortrijkse presenteert namelijk de 94e editie van het Paasbal, maar misschien doet die studentenclub niet meteen een belletje rinkelen. Praeses Laurens Vanden Bulcke (22) brengt daar graag verandering in.

Hoe zou je Moeder Kortrijkse omschrijven?

“Moeder Kortrijkse staat voor zijn aloude tradities die worden doorgegeven over de generaties heen. Het zijn waarden en normen die ons typeren en die je als schacht aangeleerd krijgt. Je leert de geschiedenis van ons Moeder kennen en dient die ook in te studeren. Daarnaast trachten wij als club zoveel mogelijk aanwezig te zijn op evenementen van dochterclubs en regionale clubs uit West-Vlaanderen, wij vinden het belangrijk een goede band te hebben met clubs zoals Moeder Izegemse, Moeder Brugse, Moeder Oostendse enzovoort. Wij hebben als club ook een nauwe band met onze oud-leden en het erebestuur. Qua evenementen is Moeder Kortrijkse gekend omwille van zijn semestriële dagdisco en het Paasbal.”

Welk soort club zijn jullie precies?

“We zijn een studentenclub die een aantal stijlvolle en dynamische KULeuven-studenten uit Kortrijk en omstreken groepeert. Iedereen is welkom om deel te nemen aan onze werving in september. Wij tellen op dit moment acht actieve commilitones en vier schachten. De meesten van ons studeren economie, eventueel gecombineerd met rechten, maar we hebben elk jaar ook een aantal studenten geneeskunde in ons midden. Wij komen samen in Leuven op maandag en dinsdag, soms ook op woensdag. We hebben een brede waaier van sportieve, socio-culturele en de onvermijdelijke studentikoze activiteiten. Moeder Kortrijkse is veel meer dan het traditionele cantussen en het lachen tussen pot en pint.”

“Qua type studenten zijn wij altijd op zoek naar mensen die bereid zijn om onze vriendschappelijke bende te vervoegen en ook hun steentje bij te dragen voor de club. Het gaat dan vooral over bereidwilligheid om te werken op onze evenementen, zich te willen engageren om overal met ons aanwezig te zijn. Bij Moeder Kortrijkse maak je vrienden voor het leven, je brengt er je studententijd mee door en dat gaat dikwijls veel verder dan binnen de vier muren van de Ambiorix, ons clubcafé in Leuven.”

Kunnen we jullie soms spotten in Kortrijk?

“Wij zijn soms actief in Kortrijk maar dan minder uitgesproken in vergelijking met onze vaste avonden in Leuven. Het is meer spontaan dat er iemand in het weekend met een idee komt om eens samen iets te doen. Zo waren we vorige week welkom op een barbecue bij een van de leden thuis om vervolgens naar de wedstrijd tussen KV Kortrijk en Zulte Waregem te kijken. Zaterdag gaan we vaak met een paar leden richting De Geverfde Vogel, waar we wel gekend zijn. En we bevinden ons in het weekend dikwijls op de galabals van de bevriende clubs.”

“We hebben trouwens een nauwe band met de burgemeester en stad Kortrijk. Ze steunen ons bij het organiseren van een nieuw lustrumjaar. Elke vijf jaar hebben we bij Moeder Kortrijkse namelijk een lustrumweek met allerlei activiteiten, gelinkt aan de Kortrijkse geschiedenis. In dat lustrumjaar zijn we telkens welkom voor een huldiging op het stadhuis.”

In welke mate is elke Kortrijkse student verplicht om af te komen nu zaterdag?

“Ik hoop natuurlijk dat er veel Kortrijkse studenten op afkomen, wij proberen daarom ook steeds Kulak- en Vives-studenten aan te trekken. We proberen altijd voldoende te flyeren. Zo gingen we dikwijls langs bij De Cantor en de cafés langs de N50 om mensen te overtuigen zich richting Dam 71 te begeven nu zaterda. Verplicht zijn ze zeker niet, maar iedereen die Kortrijk en hun enige officiële studentenclub, niet in Kortrijk gelegen, een warm hart toedraagt zou in principe niet mogen twijfelen. Zoals ons clublied het zegt: “’t Is ’t onzent!”, wat verwijst naar ‘het is hier van ons’.”

Wat maakt het Paasbal anders dan andere galabals?

“Het Paasbal is de afsluiter van het balseizoen en velen beschouwen het dan ook als ‘de laatste keer dul doen’ zoals wij dat zeggen in Kortrijk. Wij zorgen altijd voor een goeie datum, de dag erop is het namelijk Pasen. In een verlengd weekend hebben mensen dus meestal wel de tijd om eens een kijkje te komen nemen. Daarnaast heeft het Paasbal ondertussen een uitstekende reputatie verworven in West-Vlaanderen, dit jaar is het al de 94e edititie. We hebben ook dit jaar voor de locatie Orangerie Dam 71 gekozen omdat het een prachtige zaal is met lounge en een ideale ruimte om het voorafgaande diner te organiseren.”

Wie meer wil weten over Moeder Kortrijkse, kan terecht op www.kortrijkse.be.

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.